Задава се битка Денков-Радев за главата на шефа на ДАНС

Президентът надвишава правомощията си и това е пречка за работата на правителството, оплака се премиерът

Новини
10:51 - 08 Ноември 2023
2194
Задава се битка Денков-Радев за главата на шефа на ДАНС

"Председателят на ДАНС прикрива нарушение на Закона за класифицирана информация от неговия заместник. Това е сериозно нарушение. Отделно става дума за политически пристрастия, на което председателя на ДАНС няма право.

Мотивите за исканата оставка на Тончев са много сериозни. Президентът няма никакво право да отказва това искане. Защото той ни пречи да си изпълнявам задълженията. Доводът, че някой иска да овладее службите е несъстоятелен, защото когато се назначава следващия човек той трябва да бъде съгласуван с Президента.

Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да мога да си върша работата. Президентът Радев трябва да подпише и ще го направи. Ако това не се случи означава, че ако нещо се случи в сферата на националната сигурност, той ще носи отговорност", обясни Денков.

Според него президентът надвишава правомощията си и това е пречка за работата на правителството. Денков изрази надежда, че този проблем ще бъде осъзнат и ще се стигне до диалог.

Преди два дни президентът даде ясно да се разбере, че не е готов да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев, както поиска премиерът Николай Денков.

“Реалните мотиви са известни отдавна – целят овладяването на службите, чухме ги в оня запис“, каза Радев в понеделник.

Kой и защо може да освободи шефа на ДАНС

Шефът на ДАНС се освобождава с указ на държавния глава по предложение на Министерски съвет. Денков обясни, че иска уволнението на Тончев заради атаката срещу машинния вот преди първия тур, нарушаване на закона, неизпълнение на задълженията му и изгубено доверие.

“В Закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателя на ДАНС, и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на премиера. По логиката на министър-председателя и самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един в друг в името на оцеляването си“, каза Радев.

Според Закона на ДАНС пълномощията на председателя се прекратяват предсрочно по негово искане, при навършване на 65-годишна възраст, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца, при установяване на конфликт на интереси, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, който накърняват престижа на агенцията.