Задава се бунт във Формула 1 след появата на рекордна глоба от милион евро

Никой не знае за какви провинения ще се налага тлъстата санкция

Спорт
10:11 - 20 Октомври 2023
4712
Задава се бунт във Формула 1 след появата на рекордна глоба от милион евро

ФИА предизвика огромно недоволство сред пилотите във Формула 1, след като няколкократно увеличи размера на глобите.

Особено стряскащо бе четирикратното увеличение на максималната глоба, която от от 250 000 евро, вече е 1 милиона евро.

Още по-странното е, че ФИА не споменава при какви случаи би наложила тази глоба, но тя вече официално фигурира в правилника.

Разбира се, огромно недоволство сред пилотите, както и недоумение, защото именно това е заплатата, която получават трима от тях.

Юки Цунода, Даниел Рикиардо и Логан Сарджънт получават по милион на година от своите отбори.

Още седеми състезатели получават между милион и 5 милиона на година, което прави потенциалната максимална глоба огромен процент от годишното им възнаграждение.

Разбира се, до момента подобна глоба не е налагана и не е ясно дали ще бъде наложена, но самото й фигуриране в правилника притесни състезателите, а ето и някои от техните реакции:

Макс Верстапен: "Ако да чукнеш леко някого встрани струва 50 000, ще ми е интересно да знам за какво точно глобяват с милион".

Люис Хамилтън: "Не знам какво послание даваме на хората. Ако ще ме глобяват с милион, поне дайте тези пари за добра кауза, а не да постъпват във ФИА. В нашата индустрия има огромни средства, а ние правим твърде малко, за да връщаме нещо на обществото".

Фернандо Алонсо: "Това звучи притеснително и неправилно. Ще трябва да се запозная с детайлите, но Формула 1 винаги е бил затворен и елитен спорт за отбрани. Искаме да се отваряме към света, а започваме да налагаме глоби от 1 милион, просто не ми звучи правилно".

Шарл Леклер: "Що за глупост, та някои от пилотите изкарват по-малко от това".

Кевин Магнусен: "За някои колеги едва ли е проблем, ще си продадат един от часовниците, но за мен ще е краят, няма да ме видите повече".

Даниел Рикиардо: "Това е страшно".