Задава се епичен финал - Франция ще гони домакинска титла срещу Испания

Европейците не позволиха да има африканска битка за златото в Париж

Спорт
07:41 - 06 Август 2024
1397
Задава се епичен финал - Франция ще гони домакинска титла срещу Испания

Франция успя да стигне до мечтан домакински финал с Испания във футболния турнир при мъжете на Олимпийските игри.

Отборът, воден от Тиери Анри, постигна много труден успех срещу Египет на полуфиналите. "Петлите" спечелиха с 3:1 в Лион след продължения.

През първото полувреме французите бяха по-активни, но Адриен Труфер и Майкъл Олиз се отчетоха с пропуски. В 40-ата минута Люик Баде пък нацели левия страничен стълб.

"Фараоните" шокираха "петлите" в 62-ата минута. Махмуд Сабер откри резултата с удар под напречната греда.

Последва сериозен натиск на Франция. Жан-Филип Матета и Александър Лаказет имаха добри възможности, от които не се възползваха.

Все пак в 83-ата минута отборът на Анри изравни. Олиз подаде към Матета, а той от близко разстояние прати топката в мрежата.

В 5-ата минута на добавеното време французите искаха да получат дузпа заради игра с ръка на Омар Файед. До 11-метров наказателен удар не се стигна.

Още в началото на първото продължение Египет остана с човек по-малко на терена, след като Файед си изкара втори жълт картон.

В 9-ата минута на първото продължение Матета отбеляза втория си гол в мача. Този път нападателят се разписа с глава след изстрел в левия ъгъл.

В 108-ата минута Олиз оформи крайния резултат. Той опита удар от границата на пеналтерията. Изпълнението му бе прецизно и кълбото влетя в долния десен ъгъл.

Малко по-рано Испания направи пълен обрат и победи Мароко с 2:1 и също се класира на финал на олимпийския турнир.

Мачът започна с куриозен момент. При единоборство с марокански играч в 12-ата минута десния бек на испанците Марк Пубил се вряза право в краката на узбекистанския главен съдия Илгиз Танташев и го контузи.

Реферът не успя да продължи двубоя и бе заменен малко след около 15 минутна пауза от шведа Глен Ниберг. Единственото попадение през първата част бе дело на Суфиан Рахими от дузпа в 37-ата минута.

Наказателният удар бе доста спорен, но след справка с ВАР съдията взе най-тежкото наказание.

След подновяването на играта Испания показа, че разполага с отлични млади футболисти. В 66-ата минута една от перлите на Барселона – Ферми Лопес с плътен удар изравни.

Испанците нанесоха своя удар в 86-ата минута, когато защитникът на Севиля Хуанлу Санчес се разписа с шут по диагонала.