Задава се нова битка между Швьонтек и Сабаленка

Двете топ тенинистки ще разиграят на US Open и първото място в ранглистата

Топ
19:46 - 28 Август 2023
2653
Задава се нова битка между Швьонтек и Сабаленка

Последният за годината турнир от Големия шлем се подава зад ъгъла и отново ще бъде вълнуващо. След като ви запознахме с основните фаворити при мъжете, сега е ред и на дамите. Ига Швьонтек спечели турнира през миналата година, побеждавайки Онс Жабур на финала, и полякинята отново е фаворитка да вдигне трофея в Голямата ябълка.

Арина Сабаленка, Коко Гоф, Елена Рибакина, Джесика Пегула и Жабур също ще преследват славата.

Топ поставената Швьонтек ще се стреми да защити успешно титлата си. Полякинята стартира срещу Ребека Петерсон, след което при победа ще играе с Дария Савил или Клерви Нгунуе. В трети кръг световната №1 би могла да се изправи срещу Лорън Дейвис, Данка Ковинич, Елизабета Кочарето или квалификантка.

Ига Швьонтек е устремена към нова титла

Шестата поставена Коко Гоф е най-вероятната съперничка на Швьонтек на четвъртфиналите. Американката е в отлично разположение на духа след титлата от WTA 1000 турнира в Синсинати миналата седмица. Швьонтек и Гоф се срещнаха на полуфинал в Охайо.

Елена Рибакина в действие

Четвъртата поставена Елена Рибакина започва срещу Марта Костюк, а при победа ще се изправи срещу Айла Томлянович или Пана Удварди. При достигане до трети кръг, миналогодишната шампионка от Уимбълдън ще играе с Анна Калинская, Катерина Синякова, Кейла Дей или Сорана Кърстя.

Във втората четвъртина има доста качествени тенисистки, но Каролина Мухова е сред най-явните претендентки за място в топ 8, след като наскоро игра финал в Синсинати.

Първата ракета на домакините – Джесика Пегула, ще играе с Камила Джорджи в първия кръг, след което може да се изправи срещу Патриция Тиг или Ребека Марино.

Потенциалните й опонентки за трети кръг са Елина Свитолина, Ана-Лена Фрийдзам, Анастасия Павлюченкова или квалификантка.

В тази четвъртина е и първата ни ракета Виктория Томова. Вики започва турнира срещу световната №58 Пейтън Стърнс.

При достигане до втори кръг тя ще се изправи срещу Клара Таусон или Анастасия Потапова, а потенциалните й опонентки за третата фаза са Каролин Гарсия, Кейти Боултър, Даян Пери или квалификантка.

Арина Сабаленка

Арина Сабаленка започва срещу Марина Заневска, след което й предстои сблъсък с Анна Блинкова или Джоуди Бъридж. В трети кръг беларускинята би могла да играе с Каролина Плишкова, Клара Бюрел, Каролин Доулхайд или тенисистка от пресявките.

Финалът на сингъл при дамите ще се играе в събота, 9 септември, от 17:00 часа наше време. А битката за титлата на двойки е ден по-късно, от 14:00 часа.

За място на полуфинала състезателките ще получат по 780 точки за световната ранглиста и ще прибавят $774 000 към банковата си сметка. След това мизита се покачва - финалистката ще получи 1300 точки и $1 500 000, а шампионката 2000 точки и 3 млн. от американската валута.

На трети пореден турнир от Шлема лидерката в световната ранглиста Ига Швьонтек ще се конкурира за челната позиция с Арина Сабаленка.

Полякинята ще оглавява седмичната класация за 74-та и 75-а поредни седмици, докато тече надпреварата в Ню Йорк. За да запази първото си място, Швьонтек трябва да напредне с един кръг повече от беларускинята.