Заев недоволен от Захариева, хвали Бойко

Македонският премиер се надява, че с Борисов ще решат спорните въпроси

Новини
18:18 - 11 Октомври 2020
1902
Заев недоволен от Захариева, хвали Бойко

Разговорите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи с българския премиер Бойко Борисов (в София тази седмица - б.ред.) са били позитивни, за разлика от онези с българския му колега Екатерина Захариева, заяви днес пред медиите премиерът на Северна Македония Зоран Заев, предаде МИА.

Това, което е предложила Захариева, не е в духа на добросъседските отношения, нито е европейско, смята Заев.

Ако нищо не се промени, ние трябав да сме готови за възможността първата междуправителствена конференция (с ЕС) да не се проведе през декември, каза премиерът на Северна Македония, предава БТА.

"Аз обаче не мисля, че моят приятел и български колега Бойко Борисов или българският народ споделят тази позиция. Ние ще направим всичко, което можем, за да намерим решение. Ние се съгласихме на общата история като един аспект на нашето минало. Но ние също така имаме наша собствена история", заяви Заев.

Той изрази увереност, че заедно с Борисов ще намерят начин да решат спорните въпроси, така че Северна Македония да продължи по европейския си път. "Убеден съм, че можем да намерим решение на този въпрос, както сме го правили и по-рано. Нашата мечта е да се присъединим към ЕС, който признава и напълно зачита правото на самоопределение. Ние сме македонци, които говорят македонски и вярваме, че съседите ни ще проявят респект към тези ценности", каза Заев.

Премиерът на Северна Македония заяви, че е сигурен, че президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще подкрепят процеса, който "ще докаже, че и двете страни уважават европейските ценности на приятелство и взаимна подкрепа".

За премиера Борисов Заев каза, че той "направи много за България, както и за Западните Балкани. Той успя да измести фокуса на ЕС обратно към региона. Той освен това организира срещата за Западните Балкани и подкрепи нашето решение да подпишем Преспанския договор (с Гърция - б.ред.). Двустранното сътрудничество беше установено и ще бъде продължено", каза Заев в заключение.

Той говори пред медиите на откриването на далекопровода Неокази - Пробищип.