Зафиров: БСП не се продава!

Имаме фундаментални различия с ГЕРБ по отношение на начина на управление, заяви лидерът на левицата

Новини
16:35 - 15 Септември 2024
1228
Зафиров: БСП не се продава!

"Имаме фундаментални различия с ГЕРБ по отношение на начина на управление, на функциониране на държавата, на икономическия модел. Приключихме с предизборните коалиции. Концентрирани сме изцяло в нашите послания и платформи. Всичко останало е провокация. Търсенето на следизборни съюзи е следващ етап, който не е на дневен ред в момента", така Атанас Зафиров - и.ф. председател на БСП, коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вижда Столетницата като възможен бъдещ партньор в управлението на страната и по думите, на когото "прагматизмът в политиката трябва да надделее".

"Категорично казахме, че няма да участваме в предизборни залъгалки и капани. Но тази политическа криза и непрекъснати избори показват един много сериозен недъг в големите партии, които видимо владеят технологията за постигане на резултати, но когато трябва да се свърши другата работа – по съставяне на кабинет, се провалят. Основната причина това да се случва е партийното его. Затова казахме, че ако тръгнем към тези избори с някакви предварителни условия – кой с кого и как ще управлява, задължително ще стигнем пак до нови", допълни той.

Проблемът в БСП е преодолян - на тези избори ще сме обединени и успешни, обясни още Зафиров в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Имаше опит за саботаж. Няколко човека си бяха въобразили, че партията им е бащиния. Разбира се, че не успяха. Регистрацията ни е факт. БСП участва в изборите в коалиционен формат с името "БСП – Обединена левица".

Тази юридическа мелодрама си беше една буря в чаша вода. И на двете инстанции решението на съда беше ясно. Имаше едно надпреварване с времето, един опит БСП да бъде блокирана юридически, както и голямото ляво обединение да бъде унищожено в зародиш".

Зафиров смята още, че "ПП-ДБ трябва да са по-обрани в посланията, тъй като те са сред основните виновници партийната система да се намира в това състояние". Зафиров определи призива на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за спешо приемане на необходимите антикорупционни закони, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като "предизборно говорене".

"Изненадвам се от късата памет на ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка доскоро и по време на тяхното управление не се взе нищо по ПВУ. Не разбирам дали се събуждат от дълбок сън, или говорят на своите избиратели".

В БСП от дълги години говорим, че на страната е нужно експретно правителство с ясен хоризонт, програма и подкрепа в НС, посочи още Атанас Зафиров.

"Следващи избори биха били тотален крах на парламентарната система такава, каквато я познаваме и рискуваме да се родят истински чудовища".

Той не пожела да коментира законопроекта на "Възраждане" за чуждестранните агенти, като обясни, че все още се изчаква "окончателното становище" на юристите на партията.

"Но всичко, което влиза в НС седмица преди старта на предизборната кампания, има единствено популистки характер".

Зафиров коментира случващото се в ДПС.

"Следя процесите в ДПС и се надявам, че ще се намери решение, с което по никакъв начин да не се постави под съмнение честността на изборите и ще се даде възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот спрямо тази политическа сила, на която симпатизира".

Председателят на БСП отбеляза още, че е "изцяло в компетенциите на МВР да не се допусне контролиран вот".

"Все още нямаме ясни гаранции от премиера и не виждаме реални дейстивия нито по отношение на превенция, нито на прекратяване на изборния туризъм".

Зафиров е категоричен, че в листите на партията му нямат място фигури, които са "тежко компрометирани".

"БСП не се продава!", завърши той.