Загадъчната смърт на милиардера, който сътвори чудото Лестър

Вичай Шривадханапрабха загина в катастрофа с хеликоптер край стадиона

Спорт
15:20 - 27 Октомври 2022
7027
Загадъчната смърт на милиардера, който сътвори чудото Лестър

Той изстреля Лестър в друга орбита. С неговите пари и треньорските умения на Клаудио Раниери Лисиците сториха немислимото - станаха шампиони на Англия. Емоция, която ще остане завинаги запечатана в главите на феновете на тима, а и за непредубедените такива. 

Преди четири години, на 27 октомври, собственикът на Лестър Сити и главен архитект на успеха - Вичай Шривадханапрабха, загина в катастрофа с хеликоптер край стадиона.

Всички на борда на личната машина на Шривадханапрабха, включително двамата пилоти, са загинали.

Катастрофата

По думите на очевидци, вертолетът, излетял от терена на стадиона, час след края на поредната футболна среща от Висшата лига между Лестър и Уест Хем, но почти веднага е загубил височина и се е разбил на служебния паркинг на около двеста метра от стадиона. Машината е избухнала в пламъци, които са били потушени от пристигналите огнеборци за около 20 минути.

Чудото от 2016-а

Чудото стана факт! Това, което никой не би допускал преди началото на сезон 2015/2016 на Премиър лийг, се случи - Лестър Сити стана шампион в английската Висша Лига. Лисиците са недостижими на върха в класирането, след като досегашният първенец Челси спря основния конкурент за титлата - Тотнъм с 2:2 на "Стамфорд Бридж".

Невероятната приказка на Клаудио Раниери и неговите момчета приключи с щастлив край през този сезон и тимът от Ийст Мидландс сътвори истински подвиг, преборвайки се с грандовете на Острова. Точно преди година отборът се бореше за спасението си в елита, а 365 дни по-късно е на върха.

Играчите на Маурсио Почетино бяха близо до победа над градския си съперник, след като на почивката водеха с 2:0, но в крайна сметка не успяха да задържат успеха, което бе задължителното условие, за да продължат битката за трофея.

Тайландецът сглоби отбор за 55 млн. паунда и стана архитект на най-голямата изненада във Висшата лига 

Лестър стана шампион, след като миналата година едва не изпадна, а в началото на сезона шансовете му за титла бяха оценени от букмейкърите на 5000:1 – най-ниски от всички отбори в лигата.

Това бе първа титла не само за Лестър, но и за неговия треньор Клаудио Раниери. 64-годишният италианец, чиято кариера като треньор е преминала в много клубове в най-силните европейски първенства, досега никога не бе печелил с никой от тях шампионска титла – имал е само втори места с отборите на Рома, Челси и Монако.

"Горд съм. Футболистите бяха великолепни. Целеустремеността, концентрацията, силата на духа ни помогнаха да станем шампиони. Футболистите са сърцето и душата. Моят призив към феновете ни е да продължават да ни подкрепят така. Ние пък искаме да станем още по-добри", коментира тогава Раниери.

Специалистът получи 5 млн. паунда премия за титлата. Играчите обаче нямаха бонуси, тъй като преди началото на сезона не са договорили допълнително заплащане при спечелването на титла.

Голмайсторът на Лестър Джейми Варди коментира, че титлата е "най-сериозното постижение в историята на този велик клуб и аз съм щастлив, че имам привилегията да бъда част от него".

"Още по-специално го прави фактът, че го постигнах с тези момчета. Всяка минута на тежък труд в тренировките си струваше, за да стигнем до този момент", заяви тогавашният английският национал.

Шампионският отбор на Лестър беше сглобен за общата сума от 54.4 милиона британски лири, като това е малко по-малко от платеното от Манчестър Сити само за Кевин де Бройне миналата година.

Джейми Варди и Марк Селби

Варди постигна забележителното си израстване в Лестър чак на 28 години, а другият основен играч на тима Риад Марез дойде в отбора от втората френска лига за по-малко от половин милион паунда.

Титлата на Лестър предизвика възторг и у хилядите любители на футбола в цял свят, като освен поздравленията най-често срещаната оценка, е че така поне за една година се е върнала романтиката в играта, защото, както се оказа, големите пари не са всичко в нея.

"Лестър е причината, поради която обичаме футбола. Поздравления", коментира смятаният за най-добър футболист на времето си Лео Меси.

Чудото в Лестър беше допълнено и от втората световна титла на Марк Селби в снукъра. "Веселякът от Лестър" горе-долу по времето, когато Челси изравни в мача срещу Тотнъм, доведе до успешен край драматичния финал срещу китаеца Дин Дзюнхуей с 18:14 фрейма.

Собствениците ще се опитат да запазят отбора

Тайландските собственици на Лестър Сити обявиха, че няма да разпродават отбора и ще търсят успехи и на международната сцена.

"Всички футболисти искат да останат в Лестър и да продължат да играят заедно. Те искат да разберат какво още могат да постигнат с този отбор, така че продажбата на играчи не стои на дневен ред за ръководството", заяви Аяват Шриваданапраба, син на клубния президент Вичай Шриваданапраба.

Аяват обясни, че когато той и баща му са пристигнали в Лестър преди шест години, "това не е било дори в най-смелите им мечти".

Бащата купи тима през 2010 г. и изчисти всичките им дългове от почти 100 млн. паунда.

Босът не само щеше да вкара пари в клуба, но и щедростта му към град Лестър не познаваше граници.

Една част от добрините му са:

Дари 1 млн. паунда на медицинския факултет на университета в Лестър

Дари 1 млн. паунда на Кралската болница в Лестър

Дари 2 млн. паунда за нова детска болница

Даде на феновете безплатна бира, безплатни шалове, безплатни торти и организира безплатно пътуване до мачовете като гости

Помогна на Лестър да се изкачи във Висшата лига.

Той помогна на Лестър да спечели титлата във Висшата лига при коефициент 5000/1.

Той купи на всеки играч на Лестър нова кола, след като те спечелиха титлата.

Той помогна на Лестър да достигне до четвъртфиналите на Шампионската лига

Той обедини целия град.