Загадка : Най- бедни сме, но първи по покупка на нови коли

У нас най-много се търсят бензинови автомобили

Новини
15:40 - 24 Септември 2023
4644
Загадка: Най-бедни сме, но първи по покупка на нови коли

Въпреки че България е най-бедната страна в ЕС, покупките на нови коли устремно растат. Само през август наши фирми и частни лица са внесли и регистрирали 3421 МПС-та, показват най-актуалните данни на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), пише СЕГА. Това е 38.7% годишен скок, като с този резултат България се оказва №1 в ЕС по ръст на покупките на нови автомобили. През юли страната ни също имаше увеличение на вноса на годишна база, но "само" с 19%.

Всъщност оживление на автопазара се наблюдава в целия Европейски съюз, с леки изключения - като Унгария, където  АСЕА отчита срив на продажбите с цели 10 на сто. Иначе средно за ЕС има 20%  ръст.  В Германия, която е и голям производител, и голям пазар, е регистрирано впечатляващо покачване на продажбите на нови автомобили през август - с над 37% на годишна база, като и бройката е впечатляваща - прясно регистрираните превозни средства са 273 417.

АСЕА дава и интересна разбивка на продажбите през август според начина на задвижване на МПС-тата. 

В България най-висок е делът на новозакупените коли с бензинови двигагели - 72.9 на сто. Дизеловите са 18.9%, на трето място са електромобилите с 4.4%, а хибридите са 2.3 процента.

Данните за ЕС като цяло показват доста по-различна картина -  продажбите на МПС-тата на бензин и на дизел са съответно  32.7% и 12.5%, тоест под половината от всички реализирани, всяка четвърта новорегистрирана кола е хибрид (23.9%), а всяка четвърта (21%) се зарежда от контакта.

За първи път в ЕС делът на нови електрически коли, задвижвани изцяло от батерии - общо 165 165 е-автомобила,, надхвърля 20% от всички месечни продажби, посочват от АСЕА.