Захариева: Докладът на ЕК е обективен, сочи напредъка и дефицитите

73 % от европейските граждани отчитат, че правителствата им не се борят с корупцията, заяви вицепремиерът

Новини
17:52 - 01 Октомври 2020
2217
Захариева: Докладът на ЕК е обективен, сочи напредъка и дефицитите

Виждам, че докладът на ЕК е обективен. Посочва напредъка на България и оставащите дефицити. Това каза пред Би Ти Ви Екатерина Захариева, министър на външните работи и вицепремиер, наблюдаващ съдебната реформа за първия доклад на Европейската комисията за България по новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона в ЕС.

"Това, към което се стреми комисията и се стремим и ние е че задачата на този нов механизъм, който е в допълнение на няколко такива - Европа трябва да бъде стандарт. Всички държави имат и преимущества, имат и дефицити. Като съюз трябва да имаме тясно взаимодействие между институциите и на европейско ниво. Отговорността е на правителствата", заяви външният министър. 

"73% от европейските граждани считат, че техните правителства не се борят добре с корупцията. Позитивно е, че има много дела за корупция, лошото е, че няма финални резултати от тези дела", каза още министърът.  

"Текстовете, свързани с медиите са критични. В България съществува законодателство. Отчетено е, че има орган СЕМ, но се препоръчва той да е по-добре финансиран. ГЕРБ няма връзка с никакви медии. Собствеността на медиите е изключително важна. Дали трябва да имат политически връзки или не тепърва ще се обсъжда, но това не значи, че тази собственост трябва да е прозрачна", добави тя. 

"Балкански поток се строи по всички права на ЕС, не считам, че сме заплашени от санкции. Няма как да коментирам думи на Радев за това, като не съм ги чула", каза министър Захариева.