Захариева: ЕС не бива да се разделя заради коронавируса

Нито едно правителство не може да се справи само в кризата, заяви външният министър

Новини
15:28 - 02 Юли 2020
1513
Захариева: ЕС не бива да се разделя заради коронавируса

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за приоритетите на започналото на 1 юли германското председателство на Съвета на Европейския съюз и подчерта важната му роля за възстановяване на ЕС от кризата, причинена от коронавируса, съобщиха от министерството на външните работи.
 
"Важно е да не допускаме пандемията да доведе до задълбочаване на различията в икономическото развитие между държавите в ЕС или до нови разделения вътре в съюза“, каза Екатерина Захариева по време на видеоконферентна дискусия, посветена на германското председателство и организирана от неправителствената организация "ПанЕвропа България"със съдействието на фондация "Конрад Аденауер“.
 
Външният ни министър подчерта, че нито едно правителство или държава не може да се справи само с тази безпрецедентна криза. Екатерина Захариева допълни, че мотото на германското председателство "Заедно. Да направим Европа отново силна“, е изключително подходящо в този момент. "Сближаването и солидарността никога не са били толкова важни в Европа, колкото днес“, каза външният ни министър, подчертавайки, че този период ще бъде тест за ЕС дали може да преодолее предизвикателствата обединено.
 
Посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн представи деветте приоритета на германското председателство, обобщени с фразата "солидарност и суверенитет“. Основен приоритет ще бъде справянето с епидемията от COVID-19 и всички последици, произтичащи от нея, в това число икономическите. "Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето“, каза посланик Айххорн.
 
Екатерина Захариева поздрави германския посланик за бързата реакция на страната му по преформулирането на приоритетите, за да отговарят на основната тема в дневния ред на Европа и света през последните месеци. Тя приветства силния ангажимент на Германия към европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е и сред приоритетите на българската външна политика.
 
Министър Захариева благодари и на приключилото хърватско председателство за усилията да се постигне координация на ниво ЕС в безпрецедентната ситуация. "Става все по-трудно да постигнем съгласие, особено виртуално, но Хърватия положи всички усилия да изпълни плана си за председателството“, заяви външният ни министър.