Захариева: Готови сме да пратим самолет за 4-та българи от Ухан

Външно министерство в постоянен контакт с китайските власти заради заразата

Новини
17:48 - 28 Януари 2020
1980
Захариева: Готови сме да пратим самолет за 4-та българи от Ухан

След като премиерът Бойко Борисов изрази готовност да изпрати самолет в Ухан, за да прибере българите там, и външният министър Екатерина Захариева обясни, че това е възможно да се случи.  

"Извеждането на четиримата българи в Ухан - града, центъра на заразата, е възможна опция. В постоянен контакт сме с тях. Следим ситуацията, в готовност сме. Но това е град в карантина, в контакт сме и с китайските власти. Не става въпрос за средства, а за координирани действия", каза Захариева пред Би Ти Ви.

Външният министър обясни, че никоя държава досега не е извела гражданите си.

"И четиримата българи искат да се върнат, те са добре засега, нека да спазват указанията на китайските власти. Готови сме да изпратим и правителствения самолет", увери тя.

Захариева обясни, че информацията за руските дипломати е получена от прокуратурата в деня, в който тя направи прессъобщението си. "Затова и извикахме руския посланик в министерството - нормална дипломатическа практика. Нямаше как Външно да не реагира. Вярвам, че няма да има влошаване на отношенията си с Русия, но нямахме друг избор - трябваше да действаме по начина, по който го направихме", каза тя.

По темата Брекзит, Захариева каза, че до края на годината няма да има промяна в статута на българите във Великобритания, защото това е преходен период. "Направихме разяснителни кампании. Все още не е ясно дали ще пътуваме с лични карти или паспорти, но голяма е вероятността да се изисват паспорти", обясни министърът.