Захариева : Казах на папата , че министрите сме му големи фенове

Светият отец е човек, отдаден на мира и правата на човека, отбеляза външният министър

Политика
09:16 - 06 Май 2019
1953
Захариева: Казах на папата, че министрите сме му големи фенове

"Казах на папата, че външните министри сме му големи фенове. Защото наистина отравя послания за мир и прекратяване на конфликтите, а светът има нужда точно от такива послания в момента". Това разкри пред Би Ти Ви Екатерина Захариева, която е имала честта да разговаря със Светия отец.

Външният министър оцени Главата на Римокатолическата църква като човек, отдаден на мира и на правата на човека. В същото време като личност той е много извън протокола, обича навсякъде да говори с хората, заяви ВИП-дамата. 

Според нея това, че папа Франциск  говори за демографския ни проблем, разкрива колко добре познава страната, която посещава. Демографският проблем е един от световните проблеми, изключително тежък в Европа. Той дойде в България с ясни послания за мир, за единение, за помощ на хората в нужда, отбеляза дипломат номер 1.

"Аз не разбирам посланието за бежанците "Протегнете ръка и отворете сърцата си" като "Отворете границата си за всички". Хората, които бягат от война, просто търсят първото сигурно място. Истинските бежанци, които бягат от война, трябва да отидат на граничния пункт и да поискат убежище според конвенциите. А не да минават нелегално, стремейки се да стигнат до Западна Европа", каза Захариева. 

Външният министър отчете колко много папата обича да контактува с деца. "Това е резултат на неговата човечност. Нарушаването на протокола от негова страна е много симпатично. Той наистина е световен лидер и духовен водач. Хората очакват да го пипнат и да го видят.", отбеляза министърът. 

Посещението в България и Северна Македония точно тази година е признание за българската политика за мир. стабилност, просперитет и европейска перспектива на Балканите, за етническа толерантност, отчете Захариева. 

Няма данни за загинали българи в самолетната катастрофа в Москва, посочи накрая външният министър, след като е говорила с консула ни в руската столица.