Захариева: Малко са българските туристи, които не могат да се приберат

Постоянно има хора, които искат да се върнат - по последни данни са 666 човека, заяви министърът на външните работи

Новини
19:06 - 08 Април 2020
1321
Захариева: Малко са българските туристи, които не могат да се приберат

Много са малко закъсалите ни туристи, които не могат да се приберат заради пандемията. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

"Постоянно има хора, които искат да се върнат - по последни данни са 666 човека", каза още тя.

Тя припомни, че почти няма държава, която да не е въвела ограничителни мерки по границите си.

"Постоянно призовавахме хората да пътуват в краен случай. Правителството и Националният оперативен щаб много адекватно реагираха на пандемията, добави външният министър.

"Пионери сме в част от мерките, но това не е състезание. Всички сме заедно в това. Не искам случаят "такса коронавирус" да демотивира служителите ни зад граница, защото те работят в напрегната обстановка", каза още тя.

По разпореждане Захариева беше прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия.

Причината е, че той е събирал незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по пет евро за български граждани и десет евро за нидерландски и други граждани.

Тя допълни, че според служителя целта на "такса коронавирус" е била да се съберат пари и да се сложат разделителни съоръжения пред консулската служба.

"Много ясно искам да кажа нещо - тези случаи не са масови", поясни Захариева.