Захариева настоява за з елените транспортни коридори

Външният министър се договори с унгарския си колега за взаимна помощ в кризата

Новини
14:04 - 26 Март 2020
3304
Захариева настоява за зелените транспортни коридори

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова за решение на Съвета на ЕС относно препоръката на ЕК за зелени транспортни коридори.

"Като външна граница на ЕС България първа почувства предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на транспортните стоки, и на гражданите до територията на България", заяви външният министър на брифинг с унгарския си колега Петер Сиярто. Тя припомни, че вече са обявени препоръките на ЕК за зелените транспортни коридори. 

"Бих призовала, ако не се изпълняват, да има не само комуникация, но и решение на Съвета за това", категорична беше Захариева.

Тя посочи, че България прави всичко възможно, заедно с Турция, така че да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно.

"Работим с премиера и всички компетентни министри, така че да направим предложение, което е изпратено вече на нашите турски колеги, за да нормализираме и облекчим ситуацията на границата между България и Турция. Много е важно да имаме доставка особено на храни и медицински изделия. Много е важно да запазим икономиката си работеща и в тази криза", заяви министър Захариева. По думите ѝ проблемът идва от това, че Турция е включила в забранителен лист 68 държави, гражданите на които са принудени да спазват 14-дневна карантина в "сигурна държава", каквато е България, преди да влязат в Турция:

"Ако успеем да постигнем, аз съм убедена в това, това ще е решение за редица европейски държави. Полагаме всички усилия в най-скоро време да се разреши устойчиво този проблем и да не се получават такива огромни опашки на граничните пунктове с Турция".

Двамата министри обявиха, че са обсъдили мерките за облекчаване на икономиките и на уязвимите сектори, както и мерките, които правителствата на България и Унгария предприемат за осигуряване на безопасно прибиране на туристи - граждани на двете държави, които са на различни места по света, и са се договорили да си помагат:

"Имаме възможност да приберем 9-има унгарски граждани от Делхи тази седмица", съобщи Захариева.