Захариева: Отговорни сме – подаваме ръка за конституционни промени и ВНС

Оттеглянето на премиера не означава оставка на правителството

Новини
08:50 - 15 Август 2020
838
Захариева: Отговорни сме – подаваме ръка за конституционни промени и ВНС

Имаме демократични процедури. Имаме парламент, той е този, който може да гласува вот на недоверие. От години се говори и тези протести доказват, че има нужда от реформа.

Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в коментар след изявлението на премиера от петък и неспиращите протести на гражданите вече 37 дни.

Ние постъпваме отговорно – подаваме ръка и казваме, ето, ние сме готови да предложим конституционни промени и да инициираме свикване на Велико Народно събрание, продължи Захариева.

Тя подчерта, че оттеглянето на премиера не означава оставка на правителството.

Захариева каза, че проблем в съдебната система и най-вече в доверието към нея има. Всеки гражданин знае това, подчерта вицепремиерът.

Захариева припомни, че още през 2017 г. ГЕРБ са поели ангажимент за дебат за нова Конституция и за свикване на Велико народно събрание. Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години. Още в предишното Народно събрание имаше дискусии по темата. Тогава имаше сериозен дебат какво е възможно с обикновено Народно събрание и какво не, коментира Захариева.