Захариева отсече: България не е налагала вето на СМ за ЕС

Външният министър приветства визитата на спецпратеника Владимир Бучковски

Новини
14:43 - 09 Декември 2020
2155
Захариева отсече: България не е налагала вето на СМ за ЕС

България не е налагала вето на Северна Македония за членството й в ЕС, става дума за неодобрение на преговорната рамка. Това обясни външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на македонското правителство за България Владимир Бучковски.

"Оценяваме като положителна стъпка решението на македонския премиер Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски като специален представител на правителството за България. Още миналата седмица по наша покана той се съгласи да дойде в София и фактът, че ще има срещи с мен, премиера, президента, с вицепремиера Каракачанов, показва, че България възприема това назначение като стъпка в правилната посока", даде позицията си външният министър.

Захариева е категорична, че диалогът е възстановен и с посещението на външния министър Буяр Османи у нас на 9-и октомври.

"Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и дълготрайно решение на оставащите въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на РСМ за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство", заяви вицепремиерът.