Захарова: Лудост е САЩ да обвързват износа с правата на човека

Според представителката на руското външно министерство каналът за стоки спокойно позволява създаването на оръжия

Новини
12:35 - 15 Април 2023
1959
Захарова: Лудост е САЩ да обвързват износа с правата на човека

Свързването от страна на Съединените щати на въпросите за контрол на износа с правата на човека и дневния ред на "Срещата на върха за демокрация", организирана от Вашингтон, е "война срещу здравия разум". Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, пише Труд.

Захарова обърна внимание на инициативата на САЩ да създадат собствен кодекс, засягащ износа на различни стоки и технологии. Инициативата на Вашингтон разглежда тази тема в контекста на зачитането на човешките права.

„Американците свързаха въпроса за контрола върху износа с правата на човека. И срещата на върха за демокрация. Сега, според Вашингтон, начинът на транспортиране на радионуклиди, подходящ за производството на неутронни източници въз основа на алфа-неутронната реакция трябва пряко да зависи например от това колко лоялни са в дадена държава към смяната на пола при децата. Лудост, казвате? От гледна точка на здравия разум, разбира се, но от позицията на Съединените щати, това е целенасочено разрушително действие“, написа тя в своя канал в Telegram.

Захарова отбеляза, че дипломатите по света работят върху механизми за контрол на износа от десетилетия, създавайки няколко ефективни механизма, но според нея Вашингтон „монополизира друга важна област на международните отношения“.

„Експортният контрол е област на държавна дейност, която регулира преминаването на границите със специални стоки, които могат да се използват за създаване на оръжия. Става въпрос за преминаване на граници и предмет на неразпространение, включително масови оръжия унищожаване е засегнато“, добави тя, отбелязвайки, че „физическата сигурност на държавите“ зависи от тази сфера.

Според официалния представител на руското външно министерство, САЩ се занимават с действия като „поредната подмяна на понятията, поредната война със здравия разум“.