Захарова обвини българските власти , че слушат САЩ за експулсирането на Гацак

Според ДАНС кореспондентът на в. "Российская газета" е извършвал дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България

Новини
19:34 - 04 Ноември 2023
3187
Захарова обвини българските власти, че слушат САЩ за експулсирането на Гацак

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази днес позиция на Москва във връзка с решението на българските власти да експулсират кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак по съображения, свързани с националната сигурност. По думите на Захарова, цитирани от руската държавна агенция ТАСС, българското правителство е получило ясни "ценни указания" от САЩ няколко дни преди да отнеме акредитацията на журналиста.

"За да се разбере кое е накарало България да упражни върху Гацак тормоз, който не е провокиран от нищо, е достатъчно да се проследи хронологията на действията на посолството на САЩ в София. От нея разбираме, че буквално няколко дни преди скандалната история с изгонването на репортера на посещение в страната пристига заместник-държавният секретар на САЩ Лиз Алън. Българското правителство е получило ясно ценни указания, както повелява "публичната дипломация": цензура, експулсиране на руски журналисти, забрана на свободата на словото", каза Захарова, цитирана от ТАСС.

Гацак напусна България в сряда, след като Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) издаде заповед, с която му бяха наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“. Мотивът на решението на ДАНС бе, че Гацак е извършвал дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България.

Заповедта бе на основание на Закона за чужденците - чл. 42, ал. 1, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 1 и ал. 2 и чл. 44, ал. 1. Справката в закона показва, че основанията се отнасят към експулсиране на чужденец, на когото се отказва издаване на виза или влизане в страната, тъй като с действията си е поставил или може да постави в опасност международните отношения, сигурността или интересите на българската държава или за когото има данни, че действа против националната сигурност.