Закопчаха с 1,5 млн. лв. в брой касиер на Васил Божков

Новини
00:57 - 03 Септември 2020
35989
Закопчаха с 1,5 млн. лв. в брой касиер на Васил Божков

Крупният бургаски бизнесмен Николай Филипов, известен като морския касиер на укриващия се в Дубай от правосъдието мафиот Васил Божков, е бил арестуван във вторник привечер при секретна акция на Специализираната прокуратура. За ареста му се разбра късно в сряда вечер. От МВР потвърдиха пред Lupa.bg, че Филипов е бил задържан още във вторник вечерта.

При задържането на Филипов и претърсването на дома му, антимафиотите са открили огромна сума пари в брой – почти 1,5 милиона лева и около 30 000 евро. 49-годишният бизнесмен, който е собственик на пристанище „Европа“ в Бургас, не е дал обяснение за произхода на парите. Предполага се, че Николай Филипов е изтеглил крупната сума, за да финансира радикализиралите се протести.

Николай Филипов е бивш съпруг на депутатката от „Атака“ Калина Крумова, двамата имат син. Той е известен с огромното си влияние сред митничарите в Бургас, твърди се, че контролира голяма част от контрабандните товари, влизащи в морския град. Пред Lupa.bg Крумова заяви, че не поддържа отношения с бившия си мъж и няма представа, че е задържан.

49-годишният Николай Филипов е сред най-близките хора до Васил Божков и е със статут на негов „консилиери“ за Бургас и региона. Иначе Филипов е собственик на пристанището „Европа“, което се намира не територията на някогашната Бургаска корабостроителница. Портът се води пристанище за обществен транспорт. В периода 2011 – 2013 г. Николай Филипов бе собственик на бургаския футболен клуб „Нефтохимик“.

Според запознати с разследването, касиерът на Васил Божков е разследван за пране на пари и  източени средства по европейската програма САПАРД.

Васил Божков ползва няколко "касиери", докато пуши пури в Дубай