Заков, къде ни е самолетът в Киев?

Общество
13:15 - 29 Април 2022
9354
Заков, къде ни е самолетът в Киев?

Новината, която премиерът Кирил Петков произведе вчера след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, че България е готова да ремонтира военна техника на киевското ведомство, озадачи редица авиоексперти и военнослужещи в редиците на Военновъздушните сили у нас. Именно заради темата за ремонтите на самолети. 

В четвъртък, докато Петков и Зеленски разговаряха за помощта, която България оказва на Украйна във войната на Русия, никой не използва момента да попита армейския министър Драгомир Заков какво се случва с българския самолет, пратен преди повече от 1 година на ремонт тъкмо в Киев. 

Става въпрос за Ан-30, един от флагманите на ВВС у нас, който се намира в Украйна от началото на 2021 г. за ремонт, чиято цел е да му осигури ресурс за над 7 години, след като бе приземен принудително преди 6 години. Не е ясно нито какво се случва със самата машина, нито как ще бъде обезпечен ремонтът. 

По договора, сключен за цялостното му модернизиране, включително на двигателите и бордовите системи през 2020 г. от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов, пределният срок е изтекъл през март тази година или 14 месеца от пребазирането на самолета в Киев.

И тази обществена поръчка бе обвита в скандали, след като ремонтният завод "Антонов" край украинската столица, единствен възможен изпълнител на заданието, имаше претенции спрямо изискванията от българска страна, заложени по конкурса от 2019 г. Впоследствие недоразуменията бяха изчистени в крайна сметка МО на воеводата се подписа за малко над 7,5 милиона лева с ДДС с държавното предприятие "Укринмаш" през октомври 2020 г. 

Само преди две седмици летище "Жуляни", където би трябвало да се намира цехът за ремонт на нашия самолет, бе обстрелвано от руски ракети. Бяха унищожени административни сгради и няколко производствени линии на съседен завод, отново част от тамошното държавно предприятие. 

Драгомир Заков обаче досега не е издавал официална информация дали "Антонов-30" на българските ВВС е оцелял при атаките, нито как ще се осъществи ремонтът му или полетът му обратно в страната.

Справка на Lupa.bg уточнява, че конкретни атаки срещу ДП "Завод 410 ЦА", който е зает като подизпълнител по ремонта на нашата машина, не са съобщавани от началото на войната. В съседство обаче ракетните удари са десетки.