Заков: Путин е наясно с последиците от ядрен удар

Руският президент няма да влезе в пряка конфронтация с НАТО, смята бившият военен министър

Новини
21:39 - 30 Септември 2022
2449
Заков: Путин е наясно с последиците от ядрен удар


От началото на войната Путин действа доста ирационално. Според мен с тези действия цели да ескалира толкова военната ситуация, че всички страни да искат да се седне на масата на преговорите. Отговорът на НАТО и на международната общност трябва да бъде много категоричен. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на отбраната Драгомир Заков по повод на анексирането на окупираните от Русия територии в Украйна.

Той коментира и заявката на Москва, че ще разглежда удари по анексираните територии като удари срещу Русия и за защитата им не е изключено дори употребата на ядрено оръжие.

Украинските войски и в момента на анексирането са на територията на тези области. Ескалацията може да доведе дори до използване на тактическо ядрено оръжие, защото Путин действа ирационално. Но от друга страна той много добре знае, че ще срещне доста сериозен отговор от Запада. Путин е наясно с последиците, скоро отново беше предупреден от САЩ какъв ще е техният отговор, заяви Заков, цитиран от novini.bg.

Тактическото ядрено оръжие не е с мощност на бомбата на Хирошима. За България използването му няма друг ефект, освен психологически. Ако се случи обаче, това ще е първото използване на ядрено оръжие след Втората световна война, посочи той.

На практика няма директна заплаха за България заради войната в Украйна, но има редица рискове, като дезинформация, намеса в политически процеси, хибридна пропаганда срещу Европейския съюз и НАТО, които ерозират доверието на българското общество в институциите, отбеляза бившият военен министър.

Мисля, че има граници, които Русия няма да прекрачи. Не мисля, че Русия ще влезе в директна конфронтация с НАТО, каза Драгомир Заков.

Според него интерес от взривовете по "Северен поток" има Русия. Тя може да извлече ползи от това при бъдещ арбитраж, заяви Заков.