Залата, в която стана атентата край Москва - собственост на близък до Путин олигарх

Арас Агаларов спечелил стотици милиони от обществени поръчки, строи стадиони и пътища

Новини
23:34 - 22 Март 2024
28495
Залата, в която стана атентата край Москва - собственост на близък до Путин олигарх

Концертната зала "Крокус Сити Хол" е един от основните активи на корпорацията "Crocus Group", собственост на бизнесмена и строителен магнат, роден в Азарбейджан, Арас Агаларов. Той се смята за особено приближен до властта в Русия и дори парадира с познанството си президента Владимир Путин, който даже му е връчил бизнес орден, пише сайта "Медуза".

Съобщава се, че Агаларов и синът му Емин са били на мястото, за да проведат спешна среща с охраната и ръководството след атаката. Озадачаващо е, че повечето от бодигардовете взалата не са имали оръжие, а са били въолъжени единствено с палки за безредици.

"Crocus Group" е една от най-големите строителни компании в Русия с оборот от стотици милиони долари. Според официалние съобщения на компанията, тя е спечелила държавни поръчки за изграждане на големи проекти като стадиони за Световното първенство по футбол и участъци от Централния околовръстен път на Москва.

Междувременно стана ясно, че управата на "Крокус Сити Хол" има договор с ФГУП "Охрана", част от структурите на вътрешните войски на Русия, известни като Росгвардия. Данните са от фирмения регистър, а косвено потвърждение е направил и депутатът от Държавата Дума Александър Хинщейн, извсти "Новая газета".

Федералното държавно унитарно предприятие "Охрана" е извънведомствена мрежа за охрана на всякакви обекти, при което служителите имат право да използват специални средства и бойно оръжие, с каквото разполагат в "Росгвардия". Очевидци твърдяха са канала Mash в Телеграм, че не е имало проверки на чанти и дрехи, а металдетекторите са били изключени.