Зам.-министър: Еврозоната не е мираж

Методи Методиев коментира изявлението на министъра на финансите Росица Велкова, че България ще отложи целевата си дата за влизане в еврозоната

Новини
11:29 - 18 Февруари 2023
2191
Зам.-министър: Еврозоната не е мираж

"Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да остане мираж“, това заяви заместник-министърът на финансите Методи Методиев в интервю по Нова телевизия.

Повод за това е изявлението на министъра на финансите Росица Велкова от вчера, че България ще отложи целевата си дата за влизане в еврозоната.

По думите на заместник-министъра ние, като държава, трябва да изпълним реформите, които сме поели като ангажимент и които бяха внесени в Народното събрание като законопроекти, както и че трябва да има един по-устойчив тренд на намаляване на инфлацията, с оглед достигането на инфлационните критерии за влизане в еврозоната.

„Правителството досега е извършило много техническа и политическа работа, но ние не отговаряме на тези два критерия. Народното събрание, с действията, които предприе по отношение на законодателната програма в последния месец на своето съществуване, самото то бламира своето решение за еврозоната от 27 октомври 2022 г.“ – уточни Методиев.

Служебното правителство ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, това е и уговорката с нашите европейски партньори от ЕК и ЕЦБ, каза още Методиев. И допълни, че в момента, когато имаме ясен хоризонт за устойчив тренд на намаляване на инфлацията, страната ни ще подаде искане за конвергентен доклад и оценка.

Обрат: България няма да влезе в еврозоната на 1-ви януари догодина

Според заместник-министъра на финансите следващата целева дата за влизане в еврозоната е свързана с изпълнението на реформите и с устойчивия тренд на инфлацията.

„Надявам се следващият парламент да има тази евроатлантическа устойчивост, за да се приемат необходимите закони. Проблемът при предходния парламент, по отношение на промените в законите за еврозоната, ще стои и пред следващия, защото правителство е решено да внесе същите законодателни предложения, които не бяха приети. Затова политическият елит трябва да има ясната представа накъде и с какви темпове иска да върви България по пътя на своята икономическа и политическа интеграция“ – категоричен е Методи Методиев.