Зам.-министърът на правосъдието Бисерка Цанева напуска, отива във ВАС

Юристката беше на поста 6 месеца

Новини
12:37 - 11 Октомври 2024
3605
Зам.-министърът на правосъдието Бисерка Цанева напуска, отива във ВАС

Заместник-министърът на правосъдието Бисерка Цанева напуска поста си. Очаква се във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да я възстанови на длъжността съдия във Върховния административен съд (ВАС).

В краткото съобщение на Министерския съвет за освобождаването на Цанева се посочва само, че то е по лични причини.

Тя беше назначена за зам.-министър на правосъдието на 18 април и изкара на поста шест месеца.

След напускането ѝ служебният министър на правосъдието Мария Павлова остава с двама заместници – Спаска Кинчева и Михаела Мечкунова.

Бисерка Цанева е завършила специалност „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2000 г. до 2006 г. е адвокат, след това започва работа в съдебната система – първо в районния съд в  Плевен, после в окръжния съд в града, където е до 2010 г., след което се премества в Софийския градски съд. През 2011 г. е командирована във Върховния административен съд, а от септември 2012 г. е назначена там. От 2018 г. до назначаването ѝ за зам.-министър беше председател на Осмо отделение, което разглежда дела, свързани с данъчното облагане и събирането на митни сборове и др.

През лятото на т.г. друг зам.-министър на правосъдието подаде оставка. Това беше Георги Николов, който беше назначен за такъв през юни 2023 г. като част от екипа на тогавашния министър Атанас Славов. Николов остана като заместник и при Мария Павлова, но впоследствие предпочете да се върне на работа в Административен съд София-област.

Бисерка Цанева Върховен административен съд зам.-министър на правосъдието Министерство на правосъдието