Зам.-министърът : Няма връщане назад от електронните рецепти

По-рано през седмицата от БЛС поискаха оставката на Илко Гетов

Новини
10:52 - 04 Ноември 2023
3397
Зам.-министърът: Няма връщане назад от електронните рецепти

След поисканата от Българския лекарски съюз от ефира на БНТ оставка на заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов, той самият заяви по същата телевизия, че това не би трябвало да се комуникира през медиите.

Повод за поисканата оставка е проблемът с електронните рецепти.

"Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано персонално и еднолично само от мен", подчерта Илко Гетов.

Той обясни, че решението за въвеждането на електронните рецепти е станало след решение на здравната комисия в парламента.

Илко Гетов посочи, че за да не се създава стрес са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

"Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено с същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински проценти, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори ние индикаторът - намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност сме го постигнали с една мярка", коментира Илко Гетов.

Той беше категоричен, че лекарства в аптеките ще има.

"Забраната е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворени", допълни Илко Гетов.

"За мен лично няма връщане назад електронната рецепта. За целия период са предписани около 325 000 рецепти за антибиотици, като са изпълнени около 70 процента от тях. Намалява с много бърз темп делът на анулираните по различни причини", каза още Гетов.