Зам. военният министър на Украйна: Русия може да води дълга, интензивна война

Новини
18:25 - 11 Май 2022
2920
Зам. военният министър на Украйна: Русия може да води дълга, интензивна война

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр отбелязва, че войната е навлязла във втората фаза. „Страната ни се изправя пред изключително труден и продължителен етап на борба до пълното освобождаване на териториите на Украйна в рамките на международно признатите граници“, заяви тя, цитирана от УНИАН.

„Тази пълномащабна инвазия продължава вече трети месец... Войната всъщност премина във втората фаза и този вододел всъщност е отбраната на Киев“, каза Маляр.

Тя уточни, че за руските военни ключовата задача остава превземането на украинската столица Киев и по този начин да поемат пълен контрол над Украйна.

„В този първи период или в първата фаза на войната противникът не успя да постигне или реализира тези цели. И в тази фаза, в първата фаза на войната, тоест когато целта беше именно превземането на Киев, противникът използва своите елитни части. И говорим за голям брой, това е концентрация от около 24 батальонни тактически групи“, каза говорителката на украинското министерство.

Маляр добави, че на първо място това са подразделения на руските сили за специални операции, десантни войски и морски пехотинци.

„В този първи период, в тази първа фаза, противникът използва тактиката на господство: както по отношение на числеността на личния състав, така и по отношение на броя на оръжията. И по-специално той разчиташе на елита и професионализма на своя единици“, отбеляза тя.

Така че в тази първа фаза на войната, отбеляза Маляр, огромен брой вражески войски бяха съсредоточени около Киев и региона. И характерни за първата фаза бяха огромните загуби на противника: както персонал, така и техника и оръжия.

„В тази първа фаза въоръжените сили на Украйна нанесоха абсолютен удар на противника – и първата фаза завърши с победата на въоръжените сили на Украйна. Защото врагът не успя да реализира ключовите си цели. 

След героичната отбрана на Киев и Киевска област войната всъщност преминава в друга фаза, защото противникът е принуден да формира и поставя други цели, да използва различни тактики и стратегии за войната с Украйна“, подчерта Маляр.

Русия, добави тя, вече „на практика е получила това стратегическо поражение... защото не успя да постигне никакви цели“.

„В същото време ни очаква изключително труден и продължителен етап на борба до пълното освобождаване на нашите територии в международно признатите граници. 

В края на краищата Русия все още разполага с много ресурси, оборудване и е в състояние да мобилизира хора в армията, което може да бъде направено в следващите седмици“, каза зам.-министърът.

Маляр отбеляза, че Русия, благодарение на съществуващите запаси от предимно съветско оръжие, може да си позволи да води „дълга, интензивна война“.