Замазаха с черна боя табелата на българския клуб „Иван Михайлов” в Битоля

Новини
20:17 - 04 Април 2023
2218
Замазаха с черна боя табелата на българския клуб „Иван Михайлов” в Битоля

Табелата с името на българския културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля е замазана с черна боя, няколко часа след като председателят на сдружението Люпчо Георгиевски каза, че табелата ще бъде свалена от сградата на клуба, когато официално бъде получено уведомление, че сдружението е заличено от Централния регистър на Република Северна Македония.

На охранителните камери на сградата на заличения от Централния регистър клуб „Иван Михайлов” в Битоля се вижда и авторът на деянието.

На фейсбук профила си Стефан Георгиевски от Битоля сам е качил снимката си, сочейки към замазаната с черна боя табела с името на Иван Михайлов, обръщайки се към министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски. „Министър Спасовски, накрая ние в Битоля трябваше да изтрием името на българския фашист, който създаде омраза между нашия македонски народ и българския народ”, пише на профила си Георгиевски.

Темата за свалянето на табелата с името на Иван Михайлов от сградата на клуба в Битоля преди ден повдигна председателят на Левица Димитър Апасиев.

„Закриха фашисткия клуб "Ванчо Михайлов" от Битоля, но сега не знаят кой е отговорен за премахването на табелата!? Добронамерен съвет: махнете я възможно най-бързо (Община Битоля, Министерство на културата или МВР), да не се окаже, че Ламбе (Алабаковски) е отговорен”, написа на фейсбук профила си Апасиев.

„Искам да се присъединя към тези, които търсят конкретен отговор на въпроса ще има ли институция, която да накара едно вече несъществуващо сдружение да премахне табелата, която, според Комисията за превенция и защита от дискриминация, беше основният елемент на тормоз, упражняван над македонския народ”, каза по-рано днес, излизайки от съда в Битоля Весна Бендевска от антидискриминационната комисия, по чийто сигнал са обвиненията за ксенофобия към Люпчо Георгиевски.