Заменят хапчето всеки ден с инжекция на два месеца срещу ХИВ

Американската Агенция за храните и лекарствата одобри медикамент с удължено освобождаване като профилактична терапия

Новини
15:34 - 14 Януари 2022
2459
Заменят хапчето всеки ден с инжекция на два месеца срещу ХИВ

Досега ХИВ-отрицателните лица с висок риск от заразяване трябваше да приемат ежедневно хапче като превантивна терапия. Но има добри новини: през декември 2021 г. FDA (Американската агенция за храните и лекарствата) одобри Apretude, инжекция с удължено освобождаване, създадена от ViiV Healthcare.

Apretude е одобрен за употреба при възрастни и юноши в риск като профилактична терапия преди експозиция (PrEP) за намаляване на риска от заразяване с ХИВ.

За тези, на които е предписана инжекцията, 365 годишни хапчета могат да бъдат заменени само с 2 първоначални ваксини + 6 допълнителни инжекции годишно (дават се на интервали от 2 месеца).

Каботегравир, активната съставка в Apretude, е инхибитор на трансфера на интегразна верига, който блокира ХИВ интегразата – ключов ензим, от който вирусът се нуждае, за да внедри своя генетичен материал в човешкия.

Без достъп на ензима до нашата ДНК, вирусът не може да се репликира (размножава - б.р). Като такъв, това лекарство предотвратява инфекцията дори след излагане на ХИВ.

Проведени са две клинични проучвания за оценка на ефикасността на Apretude. Според дизайна на проучването, едното включва неинфектирани мъже и транссексуални жени (биологично родени мъже – б.р), които правят секс с мъже и имат високорисково поведение, а второто включва неинфектирани жени, изложени на риск от заразяване с ХИВ. Apretude е сравнен с настоящия стандарт на лечение - ежедневна доза Truvada.

И в двете проучвания на групата от тествани е даван каботегравир и плацебо хапче за период до 5 седмици, последвано от първоначална инжекция и последваща инжекция на всеки два месеца заедно с ежедневно хапче плацебо.

Групата Truvada получава Truvada и плацебо хапче за период до 5 седмици, последвано от първоначална инжекция с плацебо и последваща плацебо инжекция на всеки два месеца заедно с ежедневно хапче Truvada. Резултатите показват значително намаляване на риска при групата на Apretude в сравнение с групата на Truvada.

Достъпът до такива превантивни мерки с по-дълго освобождаване е от решаващо значение, особено сред хората, считани за високорискови, които е по-малко вероятно да се придържат към ежедневните схеми на лечение.

Новите терапии, заедно с усилията за подобряване на достъпа, могат да бъдат огромна стъпка към прекратяване на епидемията от ХИВ по света.