Замръзнало куче на 180 века втрещи учените

Едно време
21:30 - 28 Ноември 2019
9275
Замръзнало куче на 180 века втрещи учените

Изследователите се опитват да определят дали животно на възраст 18 000 години, открито замръзнало в Сибир, е куче или вълк.

Откритото пале било на около два месеца, когато загинало преди цели 180 века. Въпреки това е забележително запазено във "вечните" студове на руския регион, като козината, носът и зъбите са непокътнати. ДНК експертизата не била в състояние да определи вида на 

Учените считат, че това вероятно означава, че екземплярът представлява еволюционна връзка между вълците и съвременните кучета. Радиовъглеродното датиране успя да определи възрастта на животното, кога е загинало и че е мъжко.

Изследователят Дейв Стентън от Центъра за палеогенетика в Швеция коментира пред Си Ен Ен, че ДНК анализът говори, че животното може да произхожда от популация, общ предшественик както на кучетата, така и на вълците. "Вече имаме много данни от него и с това количество данни бихте очаквали да разберете дали е едното или другото", обяснява той.

Друг изследовател от центъра "Лов Дален" коментира в туитър въпросът дали екземплярът е вълче или "вероятно най-старото куче, откривано някога". Учените ще продължат с изследването на ДНК и смятат, че откритията могат да разкрият много за еволюцията на кучетата.

Кученцето е кръстено "Догор", което на якутския език означава "приятел" и също е началото на въпроса "куче или вълк?"

Счита се, че съвременните кучета са потомци на вълци, но има дебат кога са опитомени. Изследване, публикувано през 2017 г., предполага, че опитомяването може да се е случило преди 20 000 до 40 000 години.

Друго проучване на университета в Оксфорд от 2016 г., публикувано в списание „Сайънс”, предполага, че кучетата са опитомени два пъти от сиви вълци през палеолита, веднъж в Азия и веднъж в Европа.