Занзибар ли? Няма го в топ дестинациите за 2021 г.

През миналата година българите са летели най-много из страната и до Германия, Великобритания, Италия и Испания

Новини
13:48 - 14 Януари 2022
1822
Занзибар ли? Няма го в топ дестинациите за 2021 г.

Изминалата 2021 г. отново беше динамична и непредсказуема за туристическата индустрия, точно както 2020 г. Забелязва се обаче една основна промяна - пътуващите станаха по-информирани относно правилата за пътуване на различните държави, което тенденциозно увеличаваше тяхното желание за пътешествия.

Експертите по туризъм от eSky споделят, че всеки четвърти закупува и застраховка - както за себе си, така и за самото пътуване. По този начин пътниците получават гарантирано спокойствие, което те търсеха в началото на пандемията.

●    През 2021 г. българите най-много летяха из страната (53% от резервациите), като София и Варна бяха най-желаните дестинации. Сънародниците ни също пътуваха до Германия, Великобритания, Италия, Испания, Нидерландия, Франция, Австрия, Гърция и Белгия.

●    Българите предприемаха своите пътувания най-често през летния сезон. Интересното е, че тази година желанието за пътешествия през есента също беше голямо.

●    Всеки четвърти пътник закупува туристическа застраховка.

Най-желаните дестинации за 2021 г.

Противно на разразилата се миналата година истерия, екзотичният Занзибар въобще не присъства в списъка на топ дестинациите за 2021 г.

През изминалата година българите летяха най-много в България (53%), като София и Варна бяха двете предпочитани дестинации.

Германия се нарежда на второ място с дял от 12%, а най-посещаваният град беше Меминген, който изобщо не присъстваше в класацията за 2020 г. Това се дължи на факта, че

нискотарифните компании започнаха да летят до Меминген, а не до Мюнхен, като разстоянието между двата града е само 117 км.

Великобритания (10%) заема четвърто място, като разбира се, най-популярният град там остава Лондон. Италия (7%) и Испания (5%) се нареждат на следващите места. Най-популярните дестинации, до които българите пътуваха в Италия, са Милано, Рим и Бари. Барселона, Мадрид и Валенсия пък бяха най-посещаваните дестинации в Испания от нашите сънародници. На следващите позиции се нареждат Нидерландия (4%) и Франция (3%), като съответно градовете, до които летяха българите, са Айндховен и Париж. На следващите позиции се нареждат Австрия, Гърция и Белгия с еднакъв дял от 2%.

Средна цена на билетите през 2021 г.

През изминалата година средната цена на самолетен билет в страната е 78 евро, което представлява увеличение от 4% спрямо 2020 г., както и 2% спрямо 2019 г. От eSky споделят също, че през 2020 г. имаше сериозен спад в цените на междуконтиненталните полети спрямо 2019 г., но през 2021 г. средната цена за билет беше 460 евро, стойност почти равна на тази през 2019 г. (478 евро).

Сериозна промяна в цените на билетите на континенталните полети няма, а средната цена за полет е 120 евро (110 евро през 2020 г. и 130 евро през 2019 г.)