Западни държави предупреждават гражданите си за възможни нападения срещу тях в Турция

Франция, Германия и Италия призоваха за бдителност след изгарянето на Корана в Швеция

Новини
15:53 - 28 Януари 2023
3799
Западни държави предупреждават гражданите си за възможни нападения срещу тях в Турция

САЩ, Франция, Германия и Италия призоваха своите граждани в Турция към бдителност поради риск от нападения след изгарянето на Корана на антитурски демонстрации в Швеция и Дания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В светлината на неотдавнашните инциденти с изгаряния на Корана в Европа, американското правителство предупреждава гражданите (на САЩ) за възможни терористични атентати на места за молитва в Турция като отмъщение", каза американското посолство в Анкара. То добави, че рискът от неочаквани нападения е особено висок в храмове, където се молят граждани на западни страни. Американците са съветвани да бъдат "бдителни, да избягват тълпите и да не привличат внимание".

Посолството на Франция в Анкара излезе с подобно предупреждение. То призова французите, живеещи или преминаващи през Турция, към "максимална бдителност".

Германия и Италия също призоваха своите граждани да бъдат внимателни.

Екземпляри от Корана бяха изгорени на няколко демонстрации в Швеция и Дания от крайнодесния политик Расмус Палудан, отбелязва АФП. С датско и шведско гражданство, Палудан каза, че така протестира срещу турското вето, спиращо Швеция и съседна Финландия по пътя им към НАТО.

Анкара блокира от май миналата година разширяването на алианса, като настоява Стокхолм да й предаде кюрдски бежанци, които смята за терористи.

Инцидентите с изгарянето на Корана бяха осъдени от Швеция, Дания, САЩ други западни държави. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче предупреди, че Швеция не може повече да разчита на подкрепата на страната му за присъединяването си към НАТО, и преговорите официално бяха замразени, посочва АФП.