Запечатаха пързалката убиец в Приморско (обзор)

Родителите на загиналия Станислав винят управата на „Аква Планет“ – нямало човек, който да контролира спусканията по екстремната водна писта

Новини
06:00 - 10 Август 2019
15663
Запечатаха пързалката  убиец в Приморско (обзор)

Водният атракцион „Аква планет“ в Приморско бе запечатан от бургаската прокуратура в разгара на летния туристически сезон след злокобния инцидент, при който загина 18-годишния Станислав Ганчев.

Младото момче намери смъртта си в късния следобед на 8 август след спускане по най-екстремната водна пързалка в аквапарка – „Цунами“. Според данни на полицията, която разследва случая, Станислав е бил смъртоносно ударен в главата от своя приятел Емануил Минчев, спуснал се секунди след него по опасния воден наклон. Двете момчета са се сблъскали челно в един от улеите и това е било фатално за Станислав. 18-годишния младеж от старозагорското село Кирилово е издъхнал от тежка черепно-мозъчна травма.

Според една от разследваните версии, служителите в "Аква планет" са допуснали момчетата да се спускат едно след друго и са "проспали" пускането с главата напред на Станислав по екстремната "Цунами"

Момчето умира минута след като е натоварен на линейката, според лекарската констатация, Станислав е изпаднал в клинична смърт още при сблъсъка с приятеля си Емануил. Той също пострада, но часове след постъпването си в МБАЛ – Бургас сам настоя да напусне болницата. Младежът все още е в шок след трагичната случка.

Компанията на загиналия Станислав летувала в Китен от 5 август, младежите решили да се забавляват в атракциона „Аква планет“ в Приморско на фаталния 8 август. Уви, екстремното спускане по опасната пързалка „Цунами“ завърши фатално за 18-годишното момче.

Родителите на Станислав винят управата на аквапарка в Приморско за смъртта на детето си. Според тях, във водния атракцион не са се спазвали даже елементарни правила за безопасност. „Не е имало човек, който да контролира спусканията по пързалките в комплекса. Освен това персоналът не е бил подготвен за ситуацията – служители са го местили, докато е бил в безсъзнание и това е влошило състоянието му“, твърдят почернените родители на загиналия младеж.

Родителите на загиналия Станислав обвиняват служителите на аквапарка в Приморско за трагедията. Снимка: Нова тв

Според тях синът им и неговия приятел Емануил може и да е нарушили правилата за безопасност, но не е имало кой да ги възпре. На опасната пързалка „Цунами“ изискването е спусканията да са с краката напред, докато Станислав се е спуснал с главата надолу, търсейки поредна доза силен адреналин. Очевидци на кошмарния инцидент свидетелстват, че преди да се стигне до непоправимата беля, Станислав и момчетата от компанията му многократно се пускали по пързалката-убиец.

Както Lupa.bg вече съобщи, Бургаската окръжна прокуратура образува разследване за умишлено убийство след трагедията в аквапарка в Приморско, а случая е под прякото наблюдение на заместник-председателят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова.

Властите разследват режима на функциониране на водния атракцион, изправността на съоръженията и дали има данни за осъществени престъпления от общ характер от длъжностни лица, които са разрешили функционирането на обекта. Разпитват се и абсолютно всички служители на атракциона в Приморско. Засега все още няма обвиняем, но е твърде вероятно до дни да бъдат повдигнати обвинения на служители на „Аква планет“.

Снимка от "птичи поглед" на водния комплекс "Аква планет" в Приморско. Атракционът функционира от 10 години и това е първия инцидент на територията му

Водният атракцион в Приморско функционира от 10 години и това е първия смъртоносен инцидент, който се разиграва на територията на комплекса. Собственик на „Аква планет“ е бизнесменът Йордан Христов, който стопанисва и Северния плаж в морския град. Баровецът обаче не управлява оперативно сезонния си бизнес в Приморско и няма никакво отношение към голямата трагедия.