Заплаха: Изхвърлят Еквадор от Мондиал 2022?

Ябълката на раздора е защитникът Байрон Кастийо

Футбол
11:11 - 13 Септември 2022
1798
Заплаха: Изхвърлят Еквадор от Мондиал 2022?

Участието на Еквадор на Световното първенство по футбол отново е поставено под въпрос. И в основата на скандала, който вече набира скорост, отново е защитникът Байрон Кастийо. Десният бек взе участие в 8 от 10-те мача на тима в квалификациите, а след края им от федерацията на Чили заявиха, че разполагат с доказателства, че Кастийо е колумбиец и играе неправомерно за Еквадор. Последва официална жалба до ФИФА с настояване за изхвърлянето на “Ла Три” от световните финали, но тя не беше уважена.

Сега английското издание “Дейли Мейл” публикува ексклузивен аудиозапис от официално интервю, проведено от ръководителя на комисията за разследване към Еквадорската футболна федерация (FEF) с Кастийо. Разкритието идва само два дни преди Апелативната комисия на ФИФА да се произнесе по случая. Интервюто се е състояло преди 4 години и в него играчът признава, че е роден през 1995 година, а не през 1998-а, както пише в свидетелството му за раждане.

Бранителят също така потвърждава, че истинското му име е Байрон Хавиер Кастийо Сегура. Това си личи и от оригиналния му акт за раждане. В еквадорските документи на защитника обаче той е записан като Байрон Давид Кастийо Сегура.

Скандалният футболист разказва подробно как е напуснал родния си град Тумако и се е преместил в Сан Лоренцо (Еквадор), за да има по-голям шанс да развие кариерата си. Той дори назовава името на еквадорски бизнесмен, който му е помогнал да се сдобие с фалшиви документи. Предполага се, че от еквадорската федерация са скрили от ФИФА тези данни.

Еквадор се класира за Мондиал 2022, като зае четвърто място в квалификациите в зона КОНМЕБОЛ. Част от тима на Густаво Алваро е и бившият нападател на ЦСКА - София Жорди Кайседо.

Жребият за финалите на Световното първенство в Катар прати Еквадор в една група с домакините, Нидерландия и Сенегал.