Започва „Златна роза” , завъртат 52 филма

Киноманите ще имат възможност да видят най-новите български продукции

Новини
15:17 - 27 Септември 2019
1502
Започва „Златна роза”, завъртат 52 филма

37-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе от 27 септември до 4 октомври 2019 г. във Фестивален и конгресен център във Варна. Организатор е Националният филмов център, с подкрепата на Община Варна.

В тазгодишното издание на „Златна роза“ ще бъдат представени общо 52 пълнометражни и късометражни ленти. Киноманите ще имат възможност да видят най-новите български филми и копродукции с българско участие. Някои  от тях ще бъдат показани за първи път, а други идват с награди и участия от най-големите кинофоруми в Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др. 13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, като голяма част от тях са заснети с подкрепа от НФЦ.

Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми – „Рома Лацио подкрепя киното“ и „Балкански фокус“, всяка с по три филма. „Рома Лацио подкрепя киното“ представя филми, финансирани от Фонда. Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът на откриването – „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини.

Утре, 28 септември от 16 ч. в зала „Европа“ ще се състои специална прожекция в памет на Георги Ангелов –кинокритик, луд фен на киното и добър човек. Филмът е „Един киноман в началото на века“, режисьор е Петър Одажиев.