Започва дигитализацията на ваучерите за храна

Заменят хартиените с пластика, наподобяваща банковата карта

Новини
13:01 - 02 Януари 2024
1706
Започва дигитализацията на ваучерите за храна

Хартиените ваучери за храна остават в историята. Те ще бъдат сменени с пластика, наподобяваща банковата карта. Дигитализацията стартира от началото на годината.

До юли ще има гратисен период, в който ще се издават и хартиени и електронни ваучери. Това предаде БНТ.

Тази година квотата за тях е определена от държавата и е на стойност от 1,6 млрд. лева. Това е с 200 милиона лева повече в сравнение с 2023 година. Максималната сума, която управителят може да даде на един работник, е 200 лева на месец.

Около 700 000 души у нас, работещи в 20 000 фирми, получават ваучери за храна.

Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, посочи, че картата с ваучерите ще се зарежда от работодателя, а служителят ще може да провери колко пари са му останали и до кога важи пластиката по телефона или през мобилно приложение.

По думите ѝ дигитализацията ще намали административната тежест за работодателите. Според нея така ще се намалят и транспортните разходи по доставка на ваучерите.

Тя подчерта, че един от проблемите в момента е, че доста от малките магазини в страната все още не са подготвени да работят с електронни ваучери, тъй като не са оборудвани с постерминали.

Дигитализацията на ваучерите за храна ще бъде за сметка на работодателите.