Започва грандиозен протест на медицинските сестри

Настояват за минимум 1120 лева заплата, заканват се да блокират магистрали

Новини
18:37 - 11 Юни 2019
6292
Започва грандиозен протест на медицинските сестри

Недоволството на медицинските сестри срещу ниските възнаграждения продължава, въпреки спешно отпуснатите от кабинета 50 милиона лева и обещанието на Министерството на здравеопазването, че  заплащането на труда ще стане по-справедливо. В близките дни медицински сестри от цялата страна подготвят мащабни протести и шествия, включващи дори блокади на основни пътни артерии.

Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. Освен това те са категорично против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

Поредният протест на медицинските сестри във вторник в Стара Загора, който традиционно беше подкрепен от Мая Манолова, доведе до конфронтация между омбудсмана и здравния министър Кирил Ананиев за това къде са парите за обещаното увеличение на възнагражденията. Манолова коментира, че медицинските сестри са прави да са гневни, тъй като дадените им преди изборите обещания все още не са изпълнени и срещу отпуснатите допълнително под различни форми в сектора 130 млн. лева "един медицински специалист получава по 20 лева отгоре, а друг – нищо". Здравният министър Ананиев от своя страна я обвини в спекулации и поясни, че отпуснатите 50 млн. лева от кабинета през април и парите от увеличението на цените на клиничните пътеки ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения.

Докато чакат обещаните пари, медицинските сестри се заканиха протестите им да ескалират. Във вторник специалистите по здравни грижи в Стара Загора излязоха на протест и шествие, а преди ден медицински сестри от видинската болница “Света Петка" обявиха, че от четвъртък започват ефективни стачни действия заради ниските си заплати.

За сряда следобед пък е насрочен протест пред болница “Токуда“, където работи една от организаторките на протеста на сестрите Мая Илиева, която се оплака от оказван натиск. Тя е получила отказ от ръководството на болницата на подаденото уведомление за планирания за 12 юни протест, но получава подкрепата на много колеги от страната, които ще се отзоват на протеста. За около час движението пред болницата ще бъде блокирано.

Протестите на медицинските сестри в различни градове на страната ще продължат и през следващите дни. На 14 юни в Кърджали ще бъде блокиран изхода за Маказа. На 18 юни във Враца ще има протест пред болницата и ще бъде блокиран пътят пред нея. На 21 юни в Пазарджик ще бъде блокира магистралата за Пловдив. От 26 юни юни започва ефективна стачка в Троян. Възможно е в протестите да се включат и още градове.