Започва масово пръскане срещу комари по поречието на Дунав

Хората, живеещи в близост споделят, че след 20.00 часа вечерта е невъзможно да се стои навън, а репелентите не помагат срещу насекомите

Новини
10:30 - 16 Юли 2023
2204
Започва масово пръскане срещу комари по поречието на Дунав

В общините по поречието на река Дунав започна най-мащабното у нас досега третиране срещу комари. Освен на земята, то се извършва и по въздух със самолети.

Причината е прекомерното разпространение на комари това лято, а ситуацията е утежнена заради поройните дъждове през юни. За пръскания срещу комари правителството отпусна 2,5 милиона лева.

Обработките по земя и въздух, които ще обхванат площ от 790 хиляди декара по поречието на Дунав, започнаха от Видин.

„Ще се използва, както наземна техника, която ще извършва обработките чрез топъл или студен аерозол, така ще използваме и въздушно третиране за по-добра обработка на местата, които са трудно достъпни“, обясни Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Българска агенция по безопасност на храните.
Пръсканията са през нощта и рано сутрин с препарати, разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването.

„Напълно безвредни са за хората тогава, когато се употребяват от професионалисти, правилно с подходящо оборудване“, уверява Симеон Петров, представител на фирмата, която извършва обработките.
Ефектът ще е за няколко седмици. От фирмата-изпълнител смятат, че по места пръскането срещу комари е закъсняло.

„На места общините, на други места по други причини не са взети необходимите мерки за ларвицидно третиране, тогава, когато комарите са започнали да се развиват“, допълва Симеон Петров.

Обработките са по график като са уведомени общините, Областните дирекции по безопасност на храните и пчеларските организации, за да се предпазят пчелните семейства.