Започва Международният кинофестивал в Карлови Вари

Символът на фестивала сменя външния си вид за първи път след 24 години

Новини
16:12 - 28 Юни 2024
1803
Започва Международният кинофестивал в Карлови Вари

Днес се открива официално 58-ото издание на Международния кинофестивал в Карлови Вари, Чехия.

Виго Мортенсен ще получи наградата на президента на официалното откриване в петък, 28 юни, и ще представи филма "До края на света", в който е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. 

Австралийският актьор Джефри Ръш, който е член на журито, вече е в града, съобщават организаторите. Носителят на "Оскар" получи наградата на фестивала "Кристален глобус" за цялостен принос в киното преди две години.

Вчера започна продажбата на билети, съобщи "Ческе новини". Стотици хора чакаха за билети, коментират организаторите. Пред касите се извиха опашки от няколкостотин метра.

През тази година интересът е видимо по-голям, отколкото през миналата.

Кинофенове споделиха пред информационната агенция ЧТК, че традиционно чакат по цяла нощ на рибарски столчета, за да бъдат сред първите на сутринта, когато отварят касите. Според главния продуцент на фестивала Петър Линтимер този интерес е добра новина за първите дни на фестивала - 28 и 29 юни. 

Независимо че тържествената част ще започне в късния следобед, филмовите прожекции започнаха още от петък сутрин. 

Фестивалът, който продължава до 6 юли, ще предложи и съпътстваща програма - концерти, изложби и др. Закриващият филм ще бъде "Нокти" на гръцкия режисьор Христос Нику. В програмата са включени общо 136 игрални и документални филма, избрани сред общо две хиляди ленти. Има и няколко анимационни продукции, предназначени за най-малките зрители. 

Филмът "Безветрие" на българския режисьор Павел Г. Веснаков е включен в селекцията на тазгодишното издание на фестивала.

През миналата година филмът на режисьора Стефан Командарев "Уроците на Блага" спечели голямата награда "Кристален глобус". "Уроците на Блага" беше отличен и с награда за най-добра актриса за ролята на Ели Скорчева, какво и с Наградата на екуменическото жури.

Символът на Международния филмов фестивал в Карлови Вари сменя външния си вид за първи път след 24 години.

Статуетката, която изобразява млада жена, държаща кристално кълбо в ръцете си, остава същата, височината и теглото обаче се променят. Тазгодишният приз ще е по-малък. Изработен е от фабриката за стъкло "Мосер" в Карлови Вари. Сега фигурата е 7,5 см по-ниска и по-лека. 

Теглото на наградата е създавало проблеми на някои носители, особено при приемането на приза.

Звездите на киното са чувствали затруднения да удържат 4,4-килограмовата скулптура с кристалния глобус вдигната и дори са се нуждаели от помощ. През тази година президентът на фестивала Иржи Бартошка уверява, че дори с новия си външен вид наградата - "умалена", ще има същата символична тежест, но ще бъде едва 2,6 кг тежка и 34,5 см висока.

При изработката на "Кристалния глобус" особено важно е качеството на материала. Избира се най-качественият кристал, а кръглата форма е най-трудна за изпълнение, тъй като всяка неравност и дефект се виждат съвсем ясно. 

Някои награди  "Кристален глобус" имат интересна съдба. Милош Фроман е счупил своята, а Джуд Лоу я е монтирал върху предния капак на колата си. Кейси Афлек се е опитал да заложи своята, а Зденек Сверак я използва, за да пали хартия с помощта на слънчевите лъчи, които минават през кристала.