Заради COVID-19: 25 милиона остават блокирани по домовете си в Китай

Новини
20:22 - 20 Април 2022
2205
Заради COVID-19: 25 милиона остават блокирани по домовете си в Китай

От началото на седмицата над 12 хиляди души са новозаразените в Шанхай. Блокирани по домовете си остават над 25 милиона. Жителите на града е необходимо да имат приложение на мобилните си устройства, показващо здравния им статут.

„Всички се питат, докато ще ги държат вкъщи. Не може нито да се излезе, нито да се влезе в Шанхай”, обясни Димитър Владиков, преподавател в университета Джао Тонг в Шанхай.

В понеделник бяха регистрирани и първите починали с COVID-19 от март месец насам. На този фон бройката на новозаразените продължава да расте. Циркулират и различни версии за наложения локдаун.

„Една от версиите е, че се въведе локдаун, за да може най-големият икономически център в Китай да бъде контролиран и да се установи политически натиск”, добави Владиков.

Като странна мярка определи локдауна и бизнесменът Цън Цон.

„Шанхай е около 25-27 милионен град, при заразени от 20-25 хиляди на ден е странно, че се налага такава мярка за целия град. Президентът на Китай обаче отдавна е казвал, че страната трябва да поддържа нулева COVID политика. При такива режими както каже лидерът, това се случва. Все пак мисля, че ако се стигне до дни без новозаразени, мерките ще бъдат разхлабени. Бройката обаче не намалява, а се увеличава, което е странно. Това означава, че има много неразбории както в администрацията в Шанхай, така и в Пекин.

По думите му около 50% от населението на Шанхай трябваше да бъде ваксинирано, според целите на властите.

„Реалната бройка ваксинирани обаче трудно ще се установи. Както навсякъде и там има много измами в това отношение”, каза още бзинесменът.