Заради COVID-19: Висок процент на болни с рак на гърдата и то в късен стадий

Новини
18:01 - 18 Ноември 2021
3810
Заради COVID-19: Висок процент на болни с рак на гърдата и то в късен стадий

Заради Ковид пандемията регистрираме притеснително висок процент болни с рак на гърдата и то в късен стадий. Само през последната седмица в Отделението по онкологична хирургия към КОЦ-Бургас са били или са на лечение и диaгностично уточняване трима болни в първоначален късен стадий, на които им предстои дълго и надявам се успешно лечение - двама мъже и една жена, под 40-годишна възраст - това сподели началникът на Отделението по онкологична хирургия към КОЦ-Бургас д-р Тодор Ангелов.

По думите му, преди пандемията болните са се „оправдавали“ за по-късното търсене на консултация с това, че „опипват бучка, която не боли“ и този факт не ги мотивира да търсят помощ, сега обаче се добавя и нов мотив - заради Ковид ситуацията и страха да не се заразят, ако отидат на преглед при личния си лекар или специалист. 

"Ще поясня, за да не предизвикам ненужен стрес. Това дали заболяването е в ранен или късен стадий зависи от големината на бучката и от това дали има разсейки в регионалния лимфен басейн, т.е. в мишницата. Преценката се основава на клиничния преглед от лекар - специалист и от образното изследване - най-често ултразвук, при което прецизно се определя размера на тумора (Ту) до милиметри и структурата на лимфните възли (ЛВ) в региона, т.е. при запазена структура те са потенциално свободни от метастази, а при липсваща структура - те са с метастази. Клиничната преценка е актуална само при късна диагноза, когато Ту се опипва - т.е. най-често е по-голям от 2 см и има уголемени, твърди ЛВ в мишницата - единични или в пакет. Пациентите с ранна диагноза - малък Ту, който не се опипва или е до 3 см и чисти ЛВ, подлежат на оперативно лечение, а при тези с късна диагноза се прави Cor biopsy с цел хистологично изследване, изследване на т.н.биомаркери, на базата, на които се определя терапевтичното поведение - най често предоперативна химио или ендокринна терапия и чак след това оперативно лечение", обясни пред Флагман д-р Ангелов. 

Проучване показва, че 90% от жените у нас, с новодиагностициран рак на гърдата, търсят консултация и помощ едва след като са опипали бучка в гърдата. А това води до извода, че тези болни не са правили профилактичен преглед през последните 2-4 години или изобщо.

"През настоящата 2021 год. на базата на преминалите през КОЦ Бургас новодиагностицирани болни с рак на гърдата констатирам, че тези с късна диагноза са с до 15% повече в сравнение с минали години и са вече над 30% от всички, което е тревожна тенденция. Както е известно злокачествения Ту притежава потенциал да расте, а колкото повече расте той реализира и по-неприятния си потенциал да се разсейва. Смята се, че Ту с размер до 10 мм все още няма достатъчен потенциал за разсейване и точно тези Ту са обект на диагноза при профилактичния преглед, но има и изключения. Ту с размер повече от 10 мм носят по-висок риск за разсейки извън гърдата, които ще се проявят години след лечението. 

В този смисъл бих направил следното заключение - Ковид 19 е остро протичащо заразно заболяване, което може да протече леко, средно тежко или тежко, включително с летален изход. Рак на гърдата е хронично, прогресиращо, незаразно заболяване, прогнозата при което зависи от момента на поставянето на диагнозата и също включва летален изход. 

Съветът ми към жените опипали „бучка в гърдата, която не боли“ да не отлагат заради Ковид страховете си консултацията със специалистите, работещи в Комплексния онкологичен център, за да не пропуснат момента да получат навременна компетентна помощ и лечение. Също, не трябва да се отлагат заради Ковид редовните профилактични прегледи за рак на гърдата, защото само те дават шанс за ранна диагностика и съответно лесно и успешно лечение на това иначе смъртоносно заболяване, срещу което няма ваксина", каза още д-р Тодор Ангелов.