Заради гейове и бежанци замразиха 22 милиарда за Унгария

Спрени са всички кохезионни фондове за страната, ЕС поставя 17 условия да развърже кесията

Новини
09:35 - 23 Декември 2022
2780
Заради гейове и бежанци замразиха 22 милиарда за Унгария

Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще задържи всичките 22 милиарда евро от кохезионните фондове на ЕС за Унгария, докато нейното правителство не изпълни условията, свързани с независимостта на съдебната власт, академичните свободи, правата на ЛГБТ обществото и системата за убежище, съобщава Reuters.

Институциите на ЕС вече бяха решили на 12 декември да замразят 6,3 милиарда евро от средствата, докато правителството на Виктор Орбан не изпълни още по-строг набор от 17 условия, също свързани със съдебната система и справянето с корупцията на високите етажи.

22-те милиарда евро е сумата от кохезионните фондове на ЕС, които Унгария трябва да получи от дългосрочния бюджет на ЕС между 2021 г. и 2027 г.

Те са трансфери от ЕС, предназначени да изравнят стандарта на живот между най-богатите и най-бедните членове на 27-те страни от ЕС, изплащани главно като възстановяване на средства, изразходвани за договорени цели от отделни правителства.

22-те милиарда евро за Унгария са предназначени за програми, включително образование за деца в неравностойно положение, модернизиране на железопътния транспорт, достъп до широколентов достъп и помощ за региони, засегнати от затварянето на въглищни централи.

Решението за задържане на пълната сума за Унгария беше взето, след като в четвъртък Комисията и Будапеща подписаха така нареченото споразумение за партньорство, което подробно описва как трябва да се изразходват парите от бюджета на ЕС, както и 11 оперативни програми по политиката на сближаване.

"Европейската комисия счита, че хоризонталното разрешаващо условие на Хартата на основните права все още не е изпълнено. Това означава, че Европейската комисия не може да възстанови разходите.

Ще продължим да работим с унгарските власти, за да преодолеем тази ситуация“, каза Елиза Ферейра, европейски комисар по кохезията и реформите.

Унгарският закон срещу ЛГБТ, който ограничава преподаването в училищата по хомосексуалността и транссексуалните въпроси, заедно със "сериозни рискове за академичната свобода и правото на убежище“, означава, че

Унгария не спазва Хартата на основните права на ЕС, заявява Комисията, парите не могат да бъдат изплатени, докато Унгария не възстанови съответствието.

Правителството на Унгария е категорично, че законът, ограничаващ образованието по пол и сексуална идентичност, е предназначен да защити децата.

Това, което Унгария ще може да получи без никакви предварителни действия, е 1,5% от средствата под формата на предварително финансиране, както и известна техническа помощ за подготовката на проектите.

Унгария и ЕС отдавна са в противоречие относно върховенството на закона, корупцията, отношението към сексуалните малцинства, образованието и миграционните политики.

В допълнение към кохезионните фондове, ЕС също задържа 5,8 милиарда евро субсидии на Унгария от фонда за възстановяване на ЕС, докато правителството не отговори на опасенията относно независимостта на съдилищата.