Заради кибератака бензинът в Куба остава 25 цента

Хавана отложи планираното петкратно увеличение, което трябваше да влезе в сила от 1 февруари

Новини
12:24 - 02 Февруари 2024
1930
Заради кибератака бензинът в Куба остава 25 цента

Кубинските власти решиха да отложат планираното за 1 февруари петкратно увеличение на цените на дребно на бензина и дизеловото гориво поради срив в платежната система, която беше обект на кибератака.

„Решението е повлияно от инцидент с киберсигурността в информационните системи за продажба на горива, повредата възникна поради вирус, въведен от чужбина. Провеждаме разследване.” Това каза по държавната телевизия заместник-министърът на икономиката и планирането Милдрей Гранадийо.

Той отбеляза, че увеличението на цените е необходимо. То ще бъде извършено, когато се създадат всички условия за това.

В момента цената на литър бензин в Куба е около 30 песо (около 0,25 долара по обменния курс в банките на републиката).

От 1 февруари цената ще се увеличи до 156 песо (около 1,3 USD). От октомври миналата година плащането на гориво на острова се извършва само с банкова карта или карта на бензиностанция. Някои марки бензин не могат да бъдат закупени от всички бензиностанции, тъй като наличностите им са предназначени за автомобили в туристическия сектор.

През 2023 г. Куба беше изправена пред сериозна горивна криза. На повечето бензиностанции нямаше бензин, шофьорите чакаха няколко дни за доставки. Ръководството на страната заяви, че ситуацията се е влошила поради прекъсване на доставките на петрол и обвини за това доставчиците. Властите въведоха ограничения за продажбата на горива на бензиностанциите, които все още остават в сила.