ЗАРАДИ КРИЗАТА: англичани купуват храни с изтичащ срок на годност

Има и нещо положително - тази тенденция допринася да бъдат намалени хранителните отпадъци

Новини
20:19 - 20 Ноември 2022
4096
ЗАРАДИ КРИЗАТА: англичани купуват храни с изтичащ срок на годност

Поскъпналия живот на англичаните ги притиска все повече да търсят храни по щандовете с намалени цени заради изтичащ срок на годност или такива в промоция. Наблюденията идват от една от най-големите вериги хранителни супермарлети на Острова. 

С инфлация от 11.1 процента, което е 41-годишен връх, и потребителско доверие, близко до най-мрачното в историята, потребителите се стремят да спестяват. 

Числата показват, че 69 процента от купувачите сега търсят продукти, които са с намалени цени, защото наближава изтичането на срока им на годност, в края на съответния сезон са или са част от спрени продуктови линии.  

Според проучването 33 процента от клиентите търсят по-често тези намаления.Най-популярни са се оказали месните продукти, следвани от готовите ястия, зеленчуците и десертите. 

От хранителния гигант Tesko обаче посочват, че тази тенденция допринася да бъдат намалени хранителните отпадъци. Браншови данни показват, че британците спестяват и като купуват повече стоки от собствената марка на веригите и замразени храни, които обикновено са по-евтини. Те също правят повече излизания за пазаруване, но в по-малки количества и пазаруват по-малко онлайн, за да избегнат таксите за доставка. 
 
Друго проучване показва, че инфлацията при храните във Великобритания е достигнала рекордните 14.7 процента през октомври и все още е твърде рано да се определи какъв ще бъде таванът.