Заради наводненията: Лариса обяви най-висока степен на тревога

Новини
19:41 - 09 Септември 2023
3878
Заради наводненията: Лариса обяви най-висока степен на тревога

Ситуацията в последните часове в Гърция отново се усложни. В Лариса беше обявена най- висока степен на тревога. Нашите специални пратеници Антон Чавдаров и операторът му Милен Чавдаров се оказаха блокирани на една от големите магистрали. Те все пак успяха да стигнат до едно от наводнените села.

От консулството ни в Солун съобщиха, че има българи, останали без документи след наводненията. Консулът ни на място увери, че през уикенда организират извънредно експресно издаване на временни документи за самоличност.

Път към Лариса няма. Рано тази сутрин първо приливните вълни, а след тях и властите затвориха всички подстъпи към града. Много хора останаха блокирани в домовете си. „Някъде около 11 часа усетихме вода на първия етаж на жилището ни. Вцепенихме се от ужас. Бях заедно с моя син, с жена му и сина им. Успяхме да излезем в последния момент”, спомня си кошмара Йоргос. „Моята кола е в Лариса. Когато затвориха пътя, отгоре още нямаше вода, но се опасяваха, че реката ще го събори, защото прииждаше много. Аз бях третата кола в колоната, когато казаха, че затварят моста и така ме върнаха в Лариса. Сега колата ми е под вода, а майка ми е на 97 и се нуждае от кислород”, споделя Димитриос.

Коритото на река Пиниос е на половин километър встрани от селото. Приливната вълна обаче е била толкова силна, че през целия ден из улиците на Яноли нивото на водата достигаше два метра. Отнесени от течението бяха автомобили, наводниха се магазини, а хората с болка наблюдаваха мощта на природата.