Заради пандемията: ХДС не може да проведе конференцията за нов лидер

Форумът не може да бъде свикан заради забраната за масови прояви

Новини
16:22 - 14 Април 2020
1633
Заради пандемията: ХДС не може да проведе конференцията за нов лидер

Християндемократическият съюз едва ли ще успее да проведе важната изборна конференция през тази година. Самият лидер на управляващата партия Анегрет Крамп-Каренбауер не очаква тази година да бъде избран неин наследник в Съюза. Това каза самата в интервю за агенция ДПА и каза, че в началото на декември в Щутгарт трябва да се състои годишната конференция на партията, предава БТА.

„Мисля, че колкото повече извънредната конференция се отлага за след лятната ваканция, толкова повече намалява необходимостта от извънреден форум, който да се състои само няколко седмици преди редовния“, обясни тя.

Партийните активисти от ХДС не смятат, че извънредният форум може да се състои преди лятната ваканция в началото на юли заради ограниченията върху масови прояви във връзка с пандемията от коронавируса.

Крамп-Каренбауер обяви за изненадващото си оттегляне през февруари. Първоначално ХДС планираше извънредна конференция на 25 април, на която да се избере неин приемник, но тя бе отменена заради коронавируса.

Новият лидер вероятно ще наследи Ангела Маркел като кандидат за канцлерския пост на парламентарните избори през 2021 г., посочва ДПА. За най-вероятни кандидати за ръководители на ХДС се смятат премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, бившият лидер на ХДС Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, които е бивш министър и председателства парламентарната комисия за външна политика.