Заради пиянска изцепка и побой: Арестуваха Волен Сидеров

Култура
22:40 - 08 Април 2021
23437
Заради пиянска изцепка и побой: Арестуваха Волен Сидеров

Добре подквасен с високоградусови напитки лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе арестуван, тъй като налетя на бой. Двама полицаи се опитаха да обуздаят буйния му нрав, като в крайна сметка се наложи униформените да го подхванат от двете страни и да го отведат в полицията. Подобна сцена се е разигравала вече в българското политическо шоу, а сега Сидеров стана герой и в спектакъла "Сатирично кабаре (място за похвали и оплаквания)", в което участва почти целият състав на Сатиричния театър и чиято премиера се състоя навръх рождения ден на театъра - 7 април.

Директорът на трупата Калин Сърменов и Михаела Кацарова са автори на това иронично намигване към реалността, към живота такъв, какъвто е около нас – смешен, тъжен, безкомпромисно нелеп и нелогичен. Вечните теми за любовта и семейството, училището и здравето, политиката и църквата, заобикалящата ни медийна и социална среда, кои сме ние в Европа са прокарани чрез средствата на деликатен хумор, комбиниран с болезнени откровения.

Режисьор е Николай Младенов. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова. Музиката е на Мартин Каров, а хореографията - на Татяна Янева.

Всичко това е част от едно феерично и звездно кабаре ала "Мулен Руж", в което не липсва пух, пера, разкош, магия, музика и естествено еротични танци.

Острото перо на Калин Сърменов и на Михаела Кацарова не жали нито Волен Сидеров, чиято партия не успя да влезе в новия парламент, нито "отровната" прясно избрана депутатка Мая Манолова, нито бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, в която страхотно се превъплъти актрисата Ани Вълчанова.

Политическите герои на "Сатиричното кабаре" не участват в него с истинските си имена, но е повече от ясно, че иронията и сарказмът се отнасят именно към реалните личности. Така например белокосият облечен в черни дрехи и гледащ с леко безумен поглед Долен Сайдеров първо размаха полицейска палка, а след това от нея извади букет цветя. 

Както е известно в реалния живот атакист номер 1 влезе в парламента с полицейска палка в ръка, неведнъж е влизал в стълкновения с полицията, а след първия тур от местните избори в София през 2015 г. нахлу с екип на партийната телевизия "Алфа" и със свои депутати в НАТФИЗ, а след схватка със студентите, в която пострада и той, бе откаран принудително в полицията.

Преди две години, добре почерпен, Волен Сидеров спретна скандал в студиото на предаването "Референдум" по БНТ и се наложи да бъде изведен с полиция по време на ефир. А съвсем наскоро по време на предизборен дебат в същото предаване с бавна и некоординирана крачка лидерът на "Атака" се приближи към водещата Добрина Чешмеджиева и в знак на извинение за предишното му скандално участие й подари малко букетче, което измъкна от сакото си.

Всички тези действия на политика вдъхновиха и част от забавните, но и остроумни скечове в "Сатиричното кабаре", чиито водещи бяха Александра Сърдаджиева и Мартин Гяуров, облечени с ослепителни червени дрехи - тя със секси рокля, той с костюм.

А съвременното политическо шоу се разиграва под зоркото око на патрона на Сатиричния театър - Алеко Константинов, изигран майсторски от Димитър Баненкин. Актьорът бе с брада и визуално прилича на автора на "Бай Ганьо". Всички на сцената пък се обръщат към Алеко с "татко". 

Разбира се няма как да минем и без неговия най-известен литературен персонаж - Ганьо Балкански, в чиито дрехи влезе Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото. А той през цялото време предлага на българи и чужденци, на познати и непознати люти чушки.

Под сатиричните удари попаднаха и родните попове, джендърите, нежните и изнежени мъже, родителите, които вместо да се заемат с възпитанието на децата си, са вперили поглед единствено в мониторите на телефоните си, превърнали се в продължение на ръката им.

В българския "Мулен руж" има и поезия, и много песни в изпълнение на талантливия бенд на Сатиричния театър. Актрисата Йорданка Стефанова развълнува публиката на премиерата със стихотворенията "За хвърчащите хора" на Валери Петров и "Приятели" от Дамян Дамянов. Коментирайки българската съвременна действителност Алеко пък вкарваше остроумни реплики, цитираше българския поет Кирил Христов и ирландския му колега Оскар Уайлд.

За доброто настроение в "Сатиричното кабаре" се погрижи и певицата Есил Дюран, която бе специален гост на празничната за театъра вечер.

А на финала доайенът на Сатиричния театър Славчо Пеев зове да пазим България, защото тя е нашата родина.


Снимки: Сатиричен театър
и Марина Чертова