Заради Русия: Англия "на нож" с УЕФА

Островитяните плашат с бойкот надпреварите под егидата на европейската футболна централа

Спорт
14:44 - 27 Септември 2023
2334
Заради Русия: Англия "на нож" с УЕФА

УЕФА взе решение, с което разреши на младежките национални отбори на Русия да играят мачове под нейна егида, стига да не използват знамето, химна или емблемата на Русия.

Футболната федерация на Англия веднага реагира и обяви, че се противопоставя на това решение и че няма да участва в състезание, в което участва и Русия.

„Ние не подкрепяме решението на УЕФА да върне Русия в нейните състезания. Англия няма да играе срещу Русия, това е сигурно“, се казва в изявлението на ФА.

Снощи европейската футболна централа разреши на руски тимове до 17 години да участват в нейните състезания през този сезон. Националните отбори и клубовете от Русия не могат да участват в състезанията на УЕФА и ФИФА от края на февруари миналата година заради войната в Украйна.

Сега обаче Европейската централа е на мнение, че руските тимове до 17 години трябва да бъдат допуснати до участие, защото смята, че "децата не трябва да бъдат наказвани" заради конфликта и че футболът "никога не трябва да се отказва от това да изпраща послания за мир и надежда".

Изпълнителният комитет на ръководния орган на европейския футбол поиска от администрацията на УЕФА да предложи "техническо решение", което да позволи включването на отборите, дори, ако жребият за надпреварите вече е изтеглен.

Но мачовете ще се провеждат без руското знаме и химн и няма да се провеждат на руска територия.

УЕФА заяви, че този ход не е началото на усилия за реинтегриране на тимове от Русия в по-широк мащаб в нейните състезания, като настоя, че забраната за участие на националните отбори на Русия и всички нейни клубни представители в европейските турнири ще остане в сила до приключването на войната в Украйна.