Заради сгрешени протоколи: Дълги опашки в Бургас, ГЕРБ удари Промяната

Новини
08:43 - 03 Април 2023
2032
Заради сгрешени протоколи: Дълги опашки в Бургас, ГЕРБ удари Промяната

Дълги опашки се вият в спортна зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас, където се приемат изборните книжа. Пред Нова телевизия председателят на Районната избирателна комисия Михаил Хаджиянев коментира, че причината за това е изключителна небрежност от страна на членовете на СИК.

След като кореспондентът Цеца Алексова го пита откъде дойде и изтъкна, че в Бургас никога не е имало такива огромни опашки, той каза, че такива протоколи досега не е виждал.

„Много трудно мога да опиша качеството им. Това е такава голяма небрежност. Оказва се, че високото възнаграждение освен мотивационен елемент има и такъв момент, че всякакви хора искат да се включат в секционните комисии. Изключително належаща става необходимостта от професионална администрация. Трябва да имаме подготвени председатели и секретари във всяка секция“, коментира Хаджиянев.

„Не зная какво затрудни хората. Вярно е, че протоколът беше сложен, но бе логически подреден“, добави той.

Процентът от несполучливи протоколи е неочакван за мен, каза още шефът на РИК – Бургас.

Може до обяд да продължи предаването и приемането на протоколите, прогнозира кореспондентът на Нова телевизия.

Спорт в баскетболната зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас няма, но хората си тренират търпението и това колко време могат да изкарат будни, каза Алексова, след като водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев каза, че тя разбира от баскетбол.

Пред спортната зала има още много автобуси, които изчакват своя ред по списък, за да могат представителите на секционните избирателни комисии да влязат в спортната зала

„От 1 часа сме тук, а в 6:00 часа влязохме в спортната зала. Какво се случва не знам. Предполагам, че е заради смесеното гласуване, което приеха тройната коалиция. Искам пак да им „благодаря“, защото на предните избори бързо и лесно до полунощ бяхме забравили, че сме минали. Сега сме още на опашката“, споделя млада дама.

„Пет часа и половина чакам. Не мога да си го обясня“, споделя друга от жените, чакащи на опашката в залата. Тя сподели, че попълването на протоколите е затруднило колегите й от СИК.

ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила в област Бургас, след като дръпна убедително на финалната права с 5,1 % преднина пред основния си опонент ПП-ДБ, сочат данните на РИК Бургас при обработени 80 % протоколи на секционните комисии.

ГЕРБ-СДС е с 27,65 %, ПП-ДБ – 22,54 %, трета политическа сила са ПП „Възраждане“ – 15,54 %, а четвърта – БСП – 8,93 %.

Резултатът на ДПС все още е нисък – 6,31 %, но след 07:00 започнаха да се приемат СИК-овете от Руен и Айтос, което драстично ще повиши процентите на Движението при следващото междинно преброяване.

Ако разликата между първия и втория остане същата, то ПП-ДБ се очертава да загубят 4-ия си мандат в област Бургас, който допреди няколко часа се считаше за сигурен и да пратят трима депутати в парламента.

При запазването на настоящата тенденция е много вероятно депутатското място да отиде за ПП „Възраждане“, които в Бургаска област, засега имат над средния си резултат за страната.

Интересна е и битката за преференции.

Засега листите си със сигурност листата си пренарежда шестият в ДБ-ПП Димитър Найденов, който вече има 2700 лични гласа (12,31 % от гласовете за ПП-ДБ), както и Тодор Байчев – 1174 гласа (9 %). Вторият мандат на БСП обаче не изглежда много сигурен, още повече, че и ИТН засега преминават 4-процентовата бариера, според данните на ЦИК.

В листата на ГЕРБ-СДС фурор с преференциите прави едно ново лице за бургаската политика – адм. директор на болница „Сърце и мозък“ д-р Лидия Стефанова, която вече има 1305 гласа. Те не са достатъчни за пренареждане, но резултатът е впечатляващ.

Във „Възраждане“ "блесна" Звезделина Каравелова – 812 гласа до този момент. Засега тя не пренарежда листата, но нищо чудно „Възраждане“ да вкарат трима души в следващия парламент от област Бургас.

При 80 % преброени протоколи в РИК:

ГЕРБ-СДС – 27,65%

ПП-ДБ – 22,54%

ПП „Възраждане“ – 15,54%

БСП – 8,93%

ДПС – 6,31%

„Български възход“ – 4,80%

ИТН – 4,48%