Заразиха с грип Чапа на изложбата му

Целият хоспис, където е настанен скулпторът Георги Чапкънов, пламна от заразата

Нещо за четене
14:45 - 22 Февруари 2023
5843
Заразиха с грип Чапа на изложбата му

Георги Чапкънов легна болен от грип два дни, след като в Националната художествена галерия присъства на откриването на голямата си изложба по случай 80-та си годишнина, научи Lupa.bg. Чапа, който преди година едвам оцеля след много тежко прекаран коронавирус, бе настанен в елитен столичен хоспис. Там за него полагат 24-часови грижи и той непрекъснато е под медицински контрол. 

Въпреки все още върлуващите различни сезонни вируси, както и грип, легендарният скулптор безстрашно отиде на отриването на изложбата си на 14 февруари вечерта и разговаря със стотици хора, дошли да го поздравят.

Стотици приятели и почитатели прегърнаха Чапа по време на откриването на изложбата "Чапкънов. Алхимикът" в НХГ

Чапа радушно се прегръщаше и целуваше с приятели и колеги. Той бе видимо щастлив, че е сред познати и престоя няколко часа в Двореца, заобиколен от многобройните си почитатели. Макар че ходи трудно и се налага да бъде придържан, Чапа бе във видимо приповдигнато настроение. Скулпторът пускаше шеги и дори рисуваше шаржове на свои приятели.

Изложбата "Чапкънов. Алхимикът" ще остане във филиала на НХГ "Двореца" в продължение на 3 месеца. Интересът към творбите на Чапа е огромен.

Часове след откриването на изложбата Георги Чапкънов вдигнал температура и почувствал слабост. Изследванията показали, че е заразен с грип. За щастие лекарите бързо успели да овладеят ситуацията и още в първите 24 часа от проявата на първите симптоми да му назначат адекватни противовирусни препарати и витамини.

Седмица по-късно Чапа вече се чувствал добре, макар и все още да чувствал известно неразположение. Синът му Тодор бил много притеснен, защото още помнел как баща му едва прескочи трапа преди месеци.

За жалост обаче творецът предал заразата и на други свои набори, с които прекарва старинините си в частния старчески дом на Околовръстното в София.

В хосписа Чапа е заедно с други двама известни българи – изтъкнатият художник Иван Вукадинов и двукратният олимпийски шампион и известен колекционер на изкуство Боян Радев. Тримата големи всеки ден си правели компания и били безкрайно доволни от грижите в заведението.

Хосписът, намиращ се на Околовръстния път в София, всъщност е сред най-скъпите в столицата, но и с най-добри условия. Обстановката вътре била досущ като в луксозен хотел, а персоналът – висококвалифициран и изключително внимателен. Точно заради това цените не са по джоба на всеки. Престоят там струва 130 лева дневно, вижда се от справка с официалния им ценоразпис.