Зарков не знае къде е проблемът в наказанията за каналджийство

правосъдният министър се колебае между текста и прилагането му

Новини
19:28 - 26 Февруари 2023
3021
Зарков не знае къде е проблемът в наказанията за каналджийство

Не знам дали въпросът е в закона или в неговото прилагане. Така министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков коментира въпроса за наказанията на подсъдимите за трафик на хора по bTV. 

Зарков обясни, че Наказателният кодекс предвижда наказание от една до шест години затвор за каналджийство, както и по-високи наказания при утежняващи вината обстоятелства, които определи като „много сериозни“. Той отбеляза обаче, че процесът по събиране на доказателства при такива случаи е много сложен.

„Не казвам, че текстът не може да бъде подобрен, затова съм и възложил на новосъздадения Съвет по криминологични изследвания да видим цялата практика, защото, за да бъде ефективен наказателният закон, трябва да се подхожда не под силата на емоцията, а под силата на научния подход“, добави министър Крум Зарков.

По думите му в голяма част от случаите на трафик на мигранти става дума за много добре организирани групи, вероятно международни. Според него без ефективно международно сътрудничество, без работа на всички институции, без партньорите – „трудно ще можем да се справим“.

Във връзка с информацията за проблеми в работата на представителството на Европейската прокуратура в България, министър Крум Зарков посочи, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е казала в разговор с него, че е възложила вътрешен одит на работата на българските европейски делегирани прокурори. Той отбеляза, че част от избраните български прокурори са напуснали постовете си, като допълни, че и преди това бройката от 15 делегирани прокурори, които страната ни трябва да има, не е била запълнена.